Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szúnyogbírság Szingapúrban

2004.12.20. 14:47
Hadjáratot indít a cserepes növények ellen a szingapúri kormány. A cserepekben összegyűlő vízben szúnyogok szaporodhatnak, amik aztán a trópusi náthaláz kórokozóit terjeszthetik. Az idén nyolcezerötszázan kapták el az olykor halálos betegséget.

Szúnyogbírság bevezetését tervezi Szingapúr kormánya. A városállam vezetése drákói szigorral őrzi a város tisztaságát, ahol a köpködésért is botütésre ítélhetik akár még a külföldi turistákat is. A szúnyogbírság bevezetését is a higiénia ihlette, a kormány így akar véget vetni a trópusi náthaláz terjedésének.

Szingapúrban az idén nyolc és félezer náthalázas megbetegedést regisztráltak, jelentette a BBC. Ez az előző évhez képest nyolcvan százalékos emelkedést jelent. A betegségben idén hárman vesztették életüket.

Vége a cserepes szaporodásnak

A járvány leküzdésére hozott intézkedéscsomag keretében a jövőben pénzbírságot fizettetnének azokkal, akik a szúnyogok szaporodásához kedvező körülményeket teremtenek. A szakértők szerint ugyanis a náthaláz terjedéséhez nagyban hozzájárulnak az apartmanházak erkélyein levő növények, melyek cserepeiben kis tócsák keletkezhetnek. Ez tökéletes terep a szúnyoglárváknak.

Az új törvény értelmében a szúnyogoknak szaporodási helyet biztosítók első esetben hatvan dollár, ezt követően akár kétszáz dollár (kb. 37 ezer forint) büntetésre ítélhetők.