Ágnes
-1 °C
2 °C

A rendőrség levetkőztette a burkába öltöztetett szobrot

2005.03.08. 10:04
Lakossági bejelentés után a rendőrség levetkőztette a Döbrentei téri Erzsébet-szobrot, amelyet hajnalban egy civil szervezet burkolt a muzulmán nők mindent eltakaró viseletébe. A nőnapi akcióban részt vett több magyar város és európai ország is.
Muzulmán viseletbe öltöztette egy szervezet Budapest és több magyar nagyváros nőszobrait a nemzetközi nőnap hajnalára. A rendőrség a fővárosban kedden reggel levetkőztette a Döbrentei téri Erzsébet-szobrot.

Mint kiderült, a szobrokat egy olyan szervezet bugyolálta burkába, amely a nők jogaiért küzd. A burka a muzulmán nők mindent, még az arcot is eltakaró hagyományos ruhája.

A rendőrök már levetkőztettek egyet


Erzsébet királynő
Állampolgári bejelentés érkezett hajnalban arról, hogy az I. kerület Döbrentei téri Erzsébet-szobrot fekete lepelbe, "csadorba" öltöztették, mondta Dancs Róbert, a BRFK sajtóügyeletese. A lepelre egy internetes címet írtak, a műemlékben semmiféle kárt nem tettek, rongálás nem történt. Az eset nem bűncselekmény, de vizsgálják, hogy történt-e szabálysértés.

A szoboröltöztető Európai Nők a Szabadságért szervezet honlapján azt írják, a Nemzetközi Nőnap alkalmából Európa több nagy városában így cselekedtek a nőszervezetek, hogy felhívják a figyelmet az iszlám európai jelenlétére, és kifejezzék nemtetszésüket a nőket alsóbbrendűnek tartó gondolkodásmóddal szemben.

Budapesten három szobrot, további hét nagyvárosban (Győrött, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Szegeden) egy-egy szobrot öltöztették burkába. Az akcióhoz csatlakoztak Németország, Lengyelország, Csehország és Dánia hasonló szervezetei is.