Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Életveszélyesen megfenyegették a szombathelyi színházigazgatót

2007.12.11. 16:52
Telefonon fenyegették meg, majd az autóját is megrongálták a szombathelyi színház igazgatójának, mert valaki keresztbe akarta húzni egy komédia premierjét. Álhír, reklámfogás, személyes bosszú vagy kulturális háború?

"A szombathelyi Berzsenyi Színház társulata hétfőn még lelkesen készült a szerdai premierre, azonban az esti órákban mindenkiben megfagyott a vér, ugyanis a teátrum igazgatóját telefonon megfenyegették, autóját pedig lelocsolták kromofággal" - számolt be könnyed stílusban a december 10-én éjjel történt esetről a színház lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A barcikai ősanya médiahekkje után, amelyben álhírrel reklámozták Koltai Róbert új filmjét, gyanakvással fogadtuk a sajtóközleményt. Különösen, hogy a hír kimondja, a fenyegető a másnapi premier megakadályozása miatt ragadtatta magát a szélsőséges tettre. A közlemény ezt követően beszámol arról, hogy milyen szerző melyik vígjátékát mutatja be a társulat.

A savval leöntött autó

Regős Róbert éppen az említett darab főpróbáján tartózkodott, így a Berzsenyi színház művészeti vezetőjét, Szalma Dorothyt kérdeztük az esetről. A művészeti vezető elmondta, hogy a tegnap esti fenyegetést az igazgató még tréfának vélte, és csak azután vette komolyan az ügyet, hogy éjjel fél tizenkettőkor felfedezték, autóját valaki savval öntötte le. Szalma szerint a járműben egymilliós kár keletkezett.

A művészeti vezető állította, hogy a darabnak nincsenek olyan politikai vagy személyes vonzatai, amelyek bárkit sérthetnének. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a társulattól nem távolítottak el senkit, és a színház nem áll vitában senkivel. Azt azonban cáfolta, hogy az igazgató magánjellegű problémája állna a háttérben. Úgy vélte, a rongálás és fenyegetés egyértelműen a premierhez köthető, amelyet mindenképpen megtartanak.

Tud az esetről a szombathelyi rendőrség is, Regős Róbert ugyanis feljelentést tett az ügyben. A rendőrség sajtósa a nyomozás ezen korai szakaszában nem akart találgatásokba bocsátkozni, de azt leszögezte: "nem tűnik adekvátnak, hogy a darab miatt kövessenek el ilyen rongálást."

Kérdésünkre, hogy egy újabb médiahekkről van esetleg szó, azt válaszolta, "nem akarom lebecsülni a darabot, de nem valószínű, hogy a reklám miatt okoztak ekkora kárt."