Piroska
-2 °C
5 °C

Szondás akció, festett hullák

2005.03.25. 07:09
Megkezdődött az ünnepi szondás akció, a szigorított közúti ellenőrzés az ország fontosabb főútjain és a balesetveszélyes helyeken. A rendőrség minden megállított autóst megszondáz, az utakon holttestek festett körvonalai riogatnak.
A hónap végéig minden megállított autóst megszondáztatnak a rendőrök - adta hírül a Magyar Televízió. Az országos közlekedésbiztonsági akció célja az alkoholfogyasztás megelőzése. Hasonlót egyébként minden évben tartanak a rendőrök a húsvéti ünnepek idején. Akinél mindent rendben találnak a rendőrök, egy miniszondát kapnak ajándékba.

A statisztikák szerint egyre többen ülnek ittasan a volán mögé. 2004-ben a rendőrök 810 ezer embert bírságoltak meg, 330 ezer autóst jelentettek fel és 38 ezer vezetőtől vették el a jogosítványát.

A Pest megyei Baleset-megelőzési Bizottság nemrég bemutatott egy új programot. Csupán ebben a megyében egy év alatt 30 százalékkal nőtt az ittas vezetők által okozott balesetek száma. A Vezess Alkohol Nélkül (VAN) programsorozat áprilisi zárásaként fehér festékkel holttestek körvonalait festik fel azokon az útszakaszokon, ahol részeg sofőr okozott halálos balesetet.