Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem szócső a szóvivő

2002.09.28. 17:27
Első alkalommal került megrendezésre a szóvivők országos találkozója Budapesten, a Vidámparkban. A képernyőkről ismert kommunikációs szakemberek ezúttal nem az adásidőért küzdöttek.
Közel ötven szóvivő, kommunikációs vezető látogatott ki szombaton a Vidámparkba, hogy egy játékos vetélkedő keretében végre személyesen is megismerkedjenek egymással. Az eső ugyan közbeszólt, de a jelenlegi és az egykori kormányszóvivő által kisorsolt csapatok látogatást tettek az Elvarázsolt Kastélyban, dodzsemeztek, a bátrabbak pedig a 18 méter magasba felemelkedő Top Spinre is felültek, majd több-kevesebb sikerrel szellemi és ügyességi vetélkedőn vettek részt.

Összhang, hitelesség, elismerés

Az OKF, az OMSZ és az FTP szóvivője a Top Spinen Klikk a képre
Egy szóvivőnek nemcsak az a feladata, hogy néhány mondatot háromszor, tízszer, húszszor elmondjon a médiának - nyilatkozta az Indexnek Sági Zoltán, a Magyar PR Szövetség elnöke. A szóvivőknek kommunikációs tanácsokkal kell ellátniuk a vezetőjüket, hogy segítséget nyújtsanak a szervezetük álláspontjának kialakításában. Nagyon fontos, hogy rendelkezzen a megfelelő szakmai tudással, hiszen akkor tudnak röviden, tartalmasan fogalmazni.

A hitelesség és a szakmai tudás megléte miatt a fegyveres testületeknél, tűzoltóságoknál saját maguk közül választják ki a kommunikációs vezetőket. Sági Zoltán példaként említette Dobson Tibort, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, aki ha kell egyenruhában és sisakban jelenik meg a helyszínen, és tudja miről beszél, hiszen sokáig maga is tűzoltó volt.

A szóvivő az elsőszámú vezetőt, és rajta keresztül a szervezetet képviseli. Ha nincs meg az összhang, akkor az katasztrófát jelent a cég működésében. Emiatt azzal is számolni kell, ha a vezetőség távozik, a szóvivő széke is megüresedik, és ez nem csak a minisztériumokban a kormányváltás után, hanem a profitorientált cégeknél is tapasztalható.

Csapatmunka
Klikk a képre

Ott, ahol helyesen szervezik meg a belső struktúrát, a kommunikációs vezető közvetlenül a menedzsment tagja, tehát ehhez igazodik a fizetése is - folytatta a Magyar PR Szövetség elnöke. Pénzben kifejezve ez bruttó 300-400 ezer forinttól másfélmillióig is terjedhet, de ekkor még nem beszéltünk a nagyobb multikról, ahol nem is lehet tudni, mennyit keresnek, mert az ott dolgozó vezetők fizetése üzleti titkot képez.

Nem távoztak üres kézzel

A rendezvényen többek közt részt vett az ügyészség, rendőrség, határőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat szóvivője és több multinacionális cég kommunikációs vezetője is. A vetélkedő végén különféle ajándékokkal távozhattak, Suba János, a Pannon GSM sajtófőnöke például egy Westel-kártyás mobiltelefonnal gazdagodott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!