Csongor
1 °C
9 °C

Szigorítják a bűnözők szerveinek kereskedelmét

2007.10.09. 13:49
Kínában nyílt titok, hogy a hozzátartozók beleegyezése nélkül operálnak ki szerveket elhunytakból, köztük kivégzett bűnözőkből. A hatóságok azonban mindig tagadták a kórházak és a börtönök közti szervkereskedelmet. Egy európai konferencián orvosok ígéretet tettek arra, hogy kivégzett bűnözők szerveit mostantól csak rokonaikba ültetik.

Kínában ezentúl csak közeli rokon szervezetébe ültethetnek be kivégzett bűnözőkből származó szerveket, jelentette kedden a China Daily című angol nyelvű kínai állami napilap. Ezt egy félmilliós kínai orvosszervezet képviselői ígérték meg egy európai konferencián.

Kínában gyakran a hozzátartozók belegyezése nélkül operálnak ki szerveket a kivégzettek, a balesetek áldozatai, és sokszor a kórházakban elhunytak testéből. A börtönök virágzó szervkereskedelmet folytatnak, ami miatt nemzetközi jogvédő szervezetek évek óta tiltakoznak. A kínai hatóságok mindig tagadták a börtönök és a kórházak közötti szervkereskedelmet.

Ha Kínában valóban bevezetnék, hogy elítéltekből csak rokon kaphat átültetésre szervet, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy megszüntetik az elítéltek holttestének hasznosítását. A valóságban ugyanis nagyon ritka az, hogy a szervátültetésre váró betegnek éppen van halálra ítélt rokona.

A China Daily szerint ebben az évben lényegesen kevesebb olyan szervátültetést hajtottak végre, amelyben kivégzett elítélt volt a donor. Egyidejűleg nőtt a rokonok közötti élődonoros átültetések száma.