Elmarad a Sztálin-koncert

2003.02.20. 16:20
Elmarad az a koncert, amelyet Sztálin halálának ötvenedik évfordulójára rendeztek volna. A Pesti Vigadót működtető alapítvány igazgatója szerint az esemény a rendezők által elképzelt címmel politikai provokáció, míg a rendezvény házigazdája arról beszél: súlyos kár érte, ám nem perel.
A Nyílt Társadalom Archívum A Sztálin koncert címmel kívánt hangversenyt rendezni a Pesti Vigadóban. Az eseményre Sztálin halálának ötvenedik évfordulóján, március 5-én került volna sor, ám a hét elején a Pesti Vigadót működtető Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány Kuratóriumának igazgatója közölte, Csonka András nem hajlandó a koncerttermet az Archívum rendelkezésére bocsátani.

Politikai provokáció

"A pályázók sokáig nem hozták tudomásunkra azt, hogy milyen címmel kívánják megtartani a koncertet" - nyilatkozta az Indexnek Csonka András, aki elmondta: a Pesti Vigadó a Tavaszi Fesztivál előtt egyébként is háromnapos felújításra szorul, ebbe pedig éppen beleesik március 5-e is. Az igazgató attól nem zárkózott volna el, ha más címen - például Diktatúra és művészet - fut az egyébként szerinte is értékes program. Ebben az esetben a felújítást is el lehetett volna halasztani.

"Budapesten ilyen címmel koncertet rendezni kifejezetten politikai provokáció" - mondta a Pesti Vigadót működtető alapítvány igazgatója.

Hacsaturján, Prokofjev, Sosztakovics

A Nyílt Társadalom Archívum koncertjén a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság lépett volna fel, míg Leon Botstein, az American Symphonic Orchestra zenei igazgatója vezényelt volna. Hacsaturján és Prokofjev Sztálint dicsőítő művei mellett Sosztakovics antisztálinista szimfóniája is felhangzott volna, amelyet a művész a diktátor halálára írt.

Nem terveznek pert

"Csonka Andrásnak tudnia kellett, hogy milyen címmel tervezünk koncertet rendezni" - nyilatkozta az Indexnek Rév István, a Nyílt Társadalom Archívum igazgatója, aki hangsúlyozza: a Nyílt Társadalom Archívum koncertje nem akart emléket állítani a 20. századi történelem meghatározó és véreskezű alakjának, hanem politikától mentesen és a morális felelősség tudatában tudományos szempontból rekonstruálja és elemzi a diktátor halálának hosszú pillanatát.

Nem terveznek pert indítani a Pesti vigadót működtető alapítvány ellen, noha súlyos káruk származott a lemondásból: háromezer dollárt fizettek a New Yorkból megrendelt kottákért, az eddig megváltott jegyeket vissza kell váltaniuk, a zenekar már három próbát is tartott.

A történtek ellenére a március 5-re a Centrális Galériában 1953. 03. 05. címmel ugyancsak Sztálinról szóló kiállítás megnyitóját megtartják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás