Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Életfogytiglant kapott az alsószuhai gyilkos

2008.10.21. 12:20
A Magyarországon kiszabható legmagasabb büntetést kapta az alsószuhai gyilkos, de védőügyvédje nem fellebbezett. A védő döntését Bánáti János, a Magyar Ügyvédi kamara elnöke szakmailag elfogadhatatlannak tartja.

A bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte azt a 46 éves férfit, aki tavaly februárban brutális kegyetlenséggel megölte feleségét és két gyermekét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsószuhán. Sem a vádlott, sem védője nem fellebbezett, így az elsőfokú határozat jogerőssé vált. Ügyészek, ügyvédek és bírák szerint az eset jogtörténeti kuriózum, mivel eddig még nem hoztak ilyen súlyos ítéletet úgy, hogy az ellen ne fellebbezett volna a vádlott és a védelem.

Az, hogy az ügyvéd nem fellebbezett a jelenleg kiszabható legsúlyosabb büntetés ellen, nem sért sem fegyelmi, sem etikai szabályt, de Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke gyakorló büntető védőként szakmailag elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte a történteket.

Az ügyvédi kamara elnökének közlése szerint a védőnek és védencének épp azért van önálló fellebbezési joga, mert az ügyvédnek szakmailag függetlenítenie kell magát a terhelttől, annak esetleges kétségbeesett állapotától.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés ellen a védőügyvédnek már csak azért is fellebbezni kell, mert ennél súlyosabb az ítélet már nem lehet, a védő tehát nem kockáztat. Ha csak egy százalék is az esély az enyhítésre, már megéri - mondja Bánáti.

A 46 éves férfi 2007 februárjában irtotta ki feleségét és két gyermekét. A 38 éves asszonnyal és két közös gyermekükkel, egy 18 éves fiúval és egy 10 éves lánnyal álmukban, baltával végzett. A bűntett után összeszedte értékeiket, majd Miskolcra utazott, a rendőrség ott fogta el. A vádlott részben beismerte tettét. A vádlott az utolsó szó jogával nem kívánt élni, a bírósági eljárás során egyáltalán nem tett vallomást.

A férfi többszörösen büntetett előéletű volt, és elvált felesége feltehetően már nem akarta visszafogadni. A család legidősebb gyermeke, egy 22 éves lány Sárospatakon teológiát tanult, ezért nem tartózkodott otthon, amikor a bűncselekmény történt.