Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kislányt szült a 67 éves mama

2005.01.16. 16:30
Kilenc évig kapott hormonkezelést, majd egy bukaresti magánklinikán elvégzett mesterséges megtermékenyítés nyomán lett terhes az egyetemi tanárnő, aki most 67 évesen szült.
Kislányt szült egy 67 éves román asszony vasárnap a bukaresti Giulesti szülészeti klinikán, s ezzel ő lett a világ legidősebb "kismamája" - közölte a közház szóvivője. Az édesanya, aki mesterséges megtermékenyítés révén esett teherbe, eredetileg leányikreket várt, a másik kisbaba azonban sajnos még az anyaméhben meghalt.

A kislányt, akinek nevét a kórház nem közölte, hat héttel a szülés tervezett időpontja előtt császármetszéssel segítették világra a kórház orvosai, azt követően, hogy megállapították: ikertestvére fejlődése megállt az anya méhében, s a magzat a terhesség hetedik hónapjában meghalt. Az életben maradt kislány is igen kis súllyal, 1450 grammal született, de önállóan lélegzik, s a biztonság kedvéért azonban egyelőre az intenzív osztályon ápolják.

Az anya, Adriana Iliescu, egyetemi tanárnő jól van, és rendkívül boldogan éli meg friss anyaságát - mondta újságíróknak a szóvivő. A professzornő fiatal éveiben mindent elkövetett, hogy gyermeke lehessen, a kísérletek azonban eredménytelenek maradtak.

Tíz évvel ezelőtt, már akkor is jóval túl azon a koron, hogy természetes körülmények között anyává válhatott volna, elhatározta, hogy mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozik. Kilenc éven át kapott hormonkezeléseket, míg végül egy bukaresti magánklinikán elvégzett mesterséges megtermékenyítés nyomán terhes lett. Az egyébként nagyon jó általános egészségnek örvendő asszony terhessége egész ideje alatt a legszigorúbb orvosi ellenőrzés alatt állt.