Valér
2 °C
8 °C

Beomlott a szupermarket teteje

2006.02.07. 11:55
Beomlott egy szupermarket teteje kedden Németországban, a bajorországi Töging am Innben. A balesetben senki sem halt meg, többen könnyebben megsérültek. Lengyelországban egy elhagyott üzemcsarnok födémszerkezete szakadt be a hó súlya alatt.

A német rendőrség közlése szerint a tögingi Netto nevű bevásárlóközpont teteje 11 óra körül szakadt be, amikor az üzlet már nyitva volt. A mentőalakulatok nagy erőkkel indultak a helyszínre.

Megroggyant a födém

Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkezett jelentés. A Netto üzletlánc központja azt közölte, hogy Töging am Innben nem sérült meg senki. A Vöröskereszt ugyanakkor tizenkét könnyebb sérültről számolt be.

A Der Spiegel online kiadása szerint a födém egy része nem beomlott, hanem viszonylag lassan "összeroggyant", így a személyzet és a vásárlók időben ki tudtak menekülni az épületből. Egy szemtanú szerint a polcok részben megtartották a rájuk ereszkedett fémszerkezet elemeit. A romokat keresőkutyákkal kutatták át, de alattuk nem találtak senkit.

Azt egyelőre nem lehet tudni, miért roggyant meg a tetőszerkezet. A környéken mindenesetre sok a hó, és az esti órák óta folyamatosan havazott is.

Beszakadt az üzemcsarnok

Ugyancsak kedden a hó súlya alatt omlott be egy elhagyott gyártelep egyik üresen álló üzemcsarnoka Lengyelországban az ország déli részén fekvő Zabrze bányászvárosban. Elvileg senki sem lehetett a lebontásra váró építményben, hiszen már régóta nem folyik ott munkavégzés - közölte az üzemcsarnok tulajdonosa. A tűzoltóság ennek ellenére keresőkutyákkal vonult a helyszínre, nem zárható ki ugyanis, hogy a tető romjai által betakart 1600 négyzetméteres területen hajléktalanok vagy fémhulladékot kereső emberek tartózkodtak.

Január 29-én a lengyelországi Chorzówban omott be egy kiállítási csarnok teteje, amelynek következtében hatvanhárman haltak meg. Január másodikán a bajországi Bad Reichenhall városában omlott be egy jégcsarnok teteje. A romok alól tizenöt halálos áldozatot emeltek ki. Mindkét esetben valószínűsíthető, hogy a hó súlya miatt szakadt be a tetőszerkezet.