Szilárda
0 °C
6 °C

Lefújták a rendőrök a százhalombattai tüzijátékot

2006.08.22. 15:55
Rendőrök szakították félbe a százhalombattai Summerfest nemzetközi folklórfesztivál záróünnepségét, mert a rendőrség szerint veszélyes pirotechnikai eszközök voltak a színpadon.

A rendőrök a három és fél órásra tervezett rendezvény vége előtt tíz perccel vették körül a színpadot hétfő este - mondta Szigetvári József a fesztivál igazgatója.

A rendőrök az igazgató elmondása szerint azzal indokolták az akciójukat, hogy az emelvényen elhelyezett tűzijáték emberéletet veszélyeztet.

Ártalmatlan csillagszórók

A rendezvény pirotechnikusának szakvéleménye szerint azonban a kifogásolt szikraszökőkút nevű tűzijáték nem veszélyesebb, mint a tortákon használatos csillagszórók. Ez a fajta tűzijáték az úgynevezett I-es kategóriába tartozik, tehát nem kell külön engedélyt kérni a használatához - mondta Kallós Csaba pirotechnikus.

A pirotechnikai eszközöket ugyanakkor már a műsor kezdete előtt hatástalanították, így csak a szerkezet dobozai voltak a színpadon - mondta Szigetvári József.

Szili Katalint várták

A hatástalanításra a köztársasági őrezred munkatársai kérték meg a szervezőket. Az őrezred háromszor is átvizsgálta a helyszínt az esemény előtt, mivel az eredeti tervek szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vett volna az ünnepségen.

Szigetvári József szavai szerint az augusztus 20-án Budapesten történt tragédia késztethette a kisváros rendőreit a szokásosnál erősebb fellépésre.

Nem volt engedély

A Százhalombattán illetékes Érdi Rendőrkapitányság munkatársai azért állították le a műsort, mert a pirotechnikus nem tudta igazolni a színpadon lévő szerkezetek eredetét. Nem tudta az engedélyét sem bemutatni, valamint az anyagok besorolása sem volt egyértelműen megállapítható - mondta Beluzsárné Belicza Andrea a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Habár az indítószerkezetet a szervezők a rendőrök felszólítására tényleg leszerelték a program kezdete előtt, ez a sajtóügyeletes szerint nem azt jelentette, hogy az eszközöket teljesen hatástalanították volna, hiszen akár egy szikra is működésbe hozhatta volna őket.

Beluzsárné Belicza Andrea szerint nem lehet párhuzamba állítani az augusztus 20-i eseményeket és a százhalombattai rendőrök akcióját.