Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Csütörtök estig havazik

2005.01.26. 17:24
Hajnali fél kettőkor a fővárost is elérte az országszerte fennakadásokat okozó havazás, szerdán húsz centiméteres hó is eshet a térségben. A főpolgármester óva intette az autósokat, de Budapesten még nem okozott komoly fennakadást a hirtelen beköszöntő tél. Vas megyében a 60 kilométeres szél hótorlaszokat emelt, kamionok borultak az árokba, reggel Volán-busz és kamion ütközött, Zala megyében két települést elzárt a hó. Ferihegyre késve érkeznek a nyugatról jövő járatok, Nyugat-Magyarország egyes vonalain és Békésben másfél órát is késhetnek a vonatok, a 6-os főúton köztelező a hólánc. Az oktatási tárca kéri a jegyzőket, hogy készüljenek fel egy esetleges hószünetre.
Országszerte fennakadásokat okoz a kedd éjjel kezdődött havazás, illetve az erős szél miatti hóátfúvások. Az ország nyugati felében több út járhatatlan, de a katasztrófavédelem szerda déli nyilatkozata szerint még nem dármai a helyzet. Vas és Zala megyében több gondot okoz a hirtelen tél.

Hétvégén akár mínusz 20 fok is lehet

Németh Lajos meteorológus előrejelzése szerint csütörtök estig váltakozó intenzítású havazásra lehet még számítani országszerte. Miután a viharos erejű szél csak csütörtökön délután kezd mérséklődni, jelentős problémákat okozhatnak a hóátfúvások, hiszen már van elegendő porhó ahhoz, hogy hótorlaszok keletkezzenek. Németh Lajos az adatok alapján azt valószínűsíti, hogy péntekre javul a hó helyzet, ekkor már csak elvétve lehet hózáporokra számítani, de a hőmérséklet fagypont alatt marad. A szélcsendes helyeken mínusz 15 fokra is csökkenhet a hőmérséklet, de lehetnek olyan helyek, ahol mínusz 20 fok is előfordulhat.

Lelassult, de folyamatos a fővárosi közlekedés


Fotók: Nagy Attila

Szerdán hajnali fél kettőkor Budapestet is elérte az országos havazás. Az utakat folyamatosan kotorják, nagyobb fennakadás nincs a főváros fő-, és tömegközlekedési útjain, de a havazás miatt a 29-es autóbusz rövid ideig nem tudott végigmenni a teljes útvonalán, közölte szerdán reggel a Fővinform szóvivője. A főváros útjai vizesek, a külső kerületekben latyakosak, de egyelőre járhatóak, mondta el Vizei Márta. A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a tömegközlekedés lelassult, de folyamatos. A hókotró gépek munkáját segítené, ha a budapestiek ma nem ülnének kocsiba, mondta Demszky Gábor főpolgármester az MTV szerda reggeli műsorában.

Megemelték a hómunkások bérét

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. egységesen 200 forinttal megemelte a rendkívüli hómunkások bérét - tájékoztatta az MTI-t a szervezet szerdán. A közlemény szerint a csütörtök reggel 6 órától kezdődő műszaktól kezdve megemelik a rendkívüli hómunkások bérét: a reggeli műszakban nyolcórás munkavégzésért nettó 2.500 forintot fizet a társaság. A délután 2 órakor kezdődő délutáni műszakban nettó 2.700 forintot, az este 10 órakor kezdődő éjszakai műszakban 2.900 forintot fizetnek a rendkívüli hómunkásoknak, nyolcórás munkájukért Budapesten.

Előrejelzések szerint szerdán húsz centiméteres hóra lehet számítani a főváros térségében.

Több megyében is komoly fennakadást okozott a szerdai havazás. A legnagyobb problémát Vas és Zala megyében jelentette a 10-20 centis hó.

Küszöb alatti helyzet Vasban

A Vas megyei Védelmi Bizottság megtárgyalta a kialakult helyzetet, de azt éppen "küszöb alattinak" ítélte meg, ezért még nem kérték a kormányzattól rendkívüli helyzet elrendelését. "Rendkívüli helyzetről még nem beszélhetünk Vas megyében, de kemény hóhelyzet van" - mondta a megyei védelmi bizottság vezetője. Vas megyében kedden és szerdán eddig összesen 20-25 centiméter vastagságú hó hullott le, 60 kilométeres óránkénti sebességű szél fúj, hótorlaszokat épít az utakon.

Óránként 60-70 kilométer sebességű északnyugati szél hordja a porhavat a zalai utakra, közölte a közútkezelő illetékese. Az ügyeletes kérte, aki csak teheti, ne induljon útnak a kiszámíthatatlan útviszonyok miatt. Két települést, Kerecsenyt és Orosztonyt elszigetelték az elemek szerdán délelőtt. A folyamatosan szakadó hó miatt lezárta a rendőrség a 6-os főútat Tolna és Baranya megye határán - értesült a HavariaPress. Bővebben a vidéki helyzetről > > >

Európában is gondok vannak


Megérkezett a tél Európába is

Nyugat- és Dél-Európa több országában szélsőséges téli időjárás uralkodik, havazással, heves szélrohamokkal, rendkívül nehézzé vált útviszonyokkal. Az időjárásnak több sebesültje és halálos áldozata van. Szlovákiában elrendelték a fokozott lavinaveszélyt. Bővebben a külföldi helyzetről > > >

A kormány kész beavatkozni

A helyzet nem kritikus, de a kormányzati szervek felkészültek arra, hogy ha kritikusra fordul az időjárás, akkor mindent meg tudjanak tenni az állampolgárok biztonsága érdekében, mondta a kormányszóvivő szerdán.

Batiz András szóvivő kifejtette, hogy szükség esetén öt mentőhelikopter áll rendelkezésre, emellett a mentőszolgálat százötven nagy teljesítményű terepjárója áll bevetésre készen. Katasztrófahelyzetben készenlétben áll a honvédség is, szükség esetén lánctalpas járművek és katonai helikopterek is bevethetők, ha egy település esetleg napokra elszigetelődne.

Nem szednek parkolási pótdíjat a fővárosban, de fizetni kell

A havazás idején is kötelező a parkolási díjfizetés a fővárosban, közölte a három budapesti parkolási társaság. A Centrum Parkoló Rendszer kft. közleménye szerint a havazásra való tekintettel szerdán eltekint a pótdíjak kiszabásától és beszedésétől a szolgáltatási területéhez tartozó I., II., VI., VII., VIII., valamint a XI., és a XII. kerületben, de a kft. arra hívja fel a figyelmet, hogy "a havazás a parkolási díjfizetési kötelezettség alól nem mentesít". A Centrum kft. szóvivője közölte, a társaság nem helyezheti hatályon kívül az érvényes fővárosi rendeletet, de a körülményekre való tekintettel eláll a pótdíj kiszabásától. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás közölte, a szélvédőre esett havat ellenőreik nem takarítják le a gépkocsikról, így ha a hó miatt nem látható a parkolójegy, akkor a pótdíjazás elmarad. Ugyanakkor ha látható, hogy a szélvédő alatt nincs jegy, vagy lejárt, akkor a büntetést kiszabják.