Alfréd
-2 °C
2 °C

Tagadja a zsidó pogromot a lengyel pap

2001.04.14. 14:14
Az idei húsvétkor is botrányt okozott a templomában felállított szent sír egyes részleteivel Henryk Jankowski lengyel prelátus. A már sajtóhírnevet szerzett lelkipásztor az 1941-es jedwabnei pogrom tematikája körül építette húsvéti kompozícióját. A pap azt tagadja, hogy a lengyelek hajtották volna végre a jedwabnei pogromot. Antiszemita kijelentéseiért a prelátust korábban eltiltották a prédikálástól.

Az idei húsvéton is botrányt okozott a templomában felállított szent sír egyes részleteivel Henryk Jankowski prelátus, a gdanski Szent Brigitta templom papja, a Szolidaritás egykori legendás lelkipásztora. Az idei szent sír az 1941-es jedwabnei pogrom tematikája köré épül, amelynek ügyében jelenleg vizsgálatot folytat a nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató Nemzeti Emlékezet Intézete. A tanúvallomások szerint 1600 áldozatot követelő tömegmészárlást német sugallatra helybeli lengyelek hajtották végre.

Lángoló pajta és idézetek

Az oltár egyik oldalán egy miniatűr, lángoló pajta látható (egy ilyen pajtában égették el elevenen a jedwabnei zsidókat), körülötte mécsesek. Szemben a szent sír a halott Jézus testével, amelyet emberi koponyák öveznek. A sír előtt a földön két idézet: "A zsidók megölték az Úrjézust és a prófétákat, és bennünket is üldöztek", illetve "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek". Mindkettő szentírási idézet, az egyik Szent Páltól, a másik Lukács evangéliumából való.

A pogromot nem a lengyelek hajtották végre - véli a prelátus

A prelátus - saját szavai szerint - az emberek lelkiismeretét szerette volna felébreszteni, azt akarta, hogy ne beszéljenek többet arról, hogy a jedwabnei vérengzés elkövetői lengyelek voltak. Tadeusz Goclowski gdanski érseket, aki a templomban a nagycsütörtöki liturgiát végezte, felháborította a szent sír beállítása, és figyelmeztette Jankowskit a sajtónak adott nyilatkozatai miatt is. Az érsek homíliájában "korunk Kálváriájának" nevezte Jedwabnét.

Jankowskit antiszemita kijelentései és az 1997-es húsvéti szent sír hasonló szimbolikája miatt a gdanski érsek 1998-ban felfüggesztette plébánosi tisztségéből, és megtiltotta neki a prédikálást egy évre.