Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Csak korábbi főnöke tudott a vérfertőző gyermekorvos ügyéről

2006.10.19. 14:00
Nem jogerős még a T. Ágostont elítélő bírósági határozat, de ha az lenne, a saját lányával vérfertőző kapcsolatban élő tatabányai gyermekorvos elméletileg folytathatná gyógyító munkáját, mivel a bíróság nem tiltotta el szakmája gyakorlásától. A férfi ügyéről szinte senki nem tudott környezetében, egykori és jelenlegi munkahelyén teljes a megdöbbenés.

Két éve került a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekosztályának élére T. Ágoston, akit szeptember 22-én nem jogerősen elítélt a tatabányai városi bíróság egy rendbeli vérfertőzés miatt, tudta meg az Index. Az osztályvezető főorvos apa 2 év 6 hónap börtönt kapott, feleségét kiskorú veszélyeztetése miatt 2 évre felfüggesztett fél éves börtönbüntetésre ítélték, jelentette szerdán a távirati iroda.

Az MTI információi szerint az apának négy lánygyermeke közül a három idősebbel volt huzamos ideig szexuális kapcsolata. A bíróság két legidősebbet ért sérelem elévülése miatt csak a harmadik lánygyermek esetét tudta tárgyalni, első fokon az 1998-2001 években történt vérfertőzés bizonyítást is nyert. Az apát a már saját családjával külföldön élő legidősebb lánya jelentette fel, hogy megóvja legkisebb húgát.

Lánya jelentette fel

A főorvos a zárt tárgyalás eredményének nyilvánosságra kerülése után betegállományba vetette magát, a kórház gyermekosztályát egy megbízott főorvos vezeti jelenleg, mondta az Indexnek Török Zsuzsa, a kórház sajtóreferense. Nagyberivói-Boér Áron, a Szent Borbála Kórház főigazgatója az ügy kirobbanása óta munkaügyi jogászokkal egyeztet a főorvos további sorsáról. "A jogerős bírósági ítéletig ugyanis őt is megilleti az ártatlanság vélelme, nem lehet csak úgy elbocsátani állásából" - magyarázta Török Zsuzsa. A kórház vezetői hamarosan sajtótájékoztatót tartanak.

Tóth József, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság szóvivője az ügy részleteiről annyit mondott az MTI-nek, hogy a vérfertőzés büntethetősége öt év eltelte után elévülés miatt megszűnik, és mivel a vérfertőzést a gyermekorvos vádlott nem foglalkozása körében követte el, a másodfokú ítéletig tovább dolgozhat. A főorvos és felesége ellen hozott ítéletek nem súlyosbíthatók, mert csak a védő és a vádlottak jelentettek be fellebbezést.

A rendőrségi nyomozás 2005. április 14-én indult, az ügyészség 2005. december 13-án nyújtotta be a vádiratot, a városi bíróság három tárgyalást tartott T. Ágoston ügyében, tudta meg az Index Tóth Józseftől. A feljelentést tevő legidősebb lány és ügyvédje nem kíván nyilatkozni az ügyről, állásfoglalásuk szerint a hírverés csak árt az ügynek.

Nem volt rá panasz

A családon belüli erőszakot igen jól titkolhatta T. Ágoston, az Indexnek nyilatkozó helybéliek szerint az általa vezetett modern, szülő-gyerek centrikus gyermekosztályon, a főorvos munkáján nem látszott semmi ami gyanakvásra adhatott volna okot. Nagyon, nyugodt, jó hangulatú volt az ország egyik legszebb gyerekosztályának tartott osztály működése, T. Ágoston lekiismeretesen végezte munkáját, nem volt rá panasz se kollégái, se a rábízott gyermekek szülei részéről - még folyosói pletyka szintjén se.

T. Ágoston a közel egy hónapja született ítéletről a munkáltatóját nem értesítette, Nagyberivói-Boér Áron az ügy kipattanása után, az érdeklődő újságíróktól szerezett tudomást az esetről. A főigazgató 2005 júliusában került a kórház élére, elődje, dr. Móroczné dr. Tóth Ildikó állítólag tudott T. Ágoston családi ügyéről, legalábbis az osztályvezető főorvos saját bevallása szerint tájékoztatta akkori főnökét az ügyről.

Maradhat-e gyermekorvos?

Tóth Ildikó - aki jelenleg a Medicomplex Fejlesztő, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tanácsadója - az Indexnek elmondta, hogy leváltása előtt két nappal kapott egy névtelen feljelentő levelet a főorvos viselt ügyeiről. "Elképesztő dolgok voltak benne leírva, aljas butaságnak tartottam, de megkérdeztem a főorvos urat, hogy mi róla a véleménye" - emlékezett vissza a történtekre a kórház egykori főigazgatója. A főorvos tehát Tóth Ildikó kérdésére mondta el csak, hogy valóban rendőrségi eljárás indult ellene körülbelül két hete, de tisztázni fogja magát a levélben is megfogalmazott vádak alól.

"Mivel nem kórházi ügyről volt szó, én az ártatlanság vélelme miatt nem kezdeményezhettem T. Ágoston felfüggesztését, semmilyen jogcímen nem lehetett őt eljárás alá vonni. Képzelje el, hogy híre megy a kórházban, hogy pedofília gyanúja miatt elbocsátunk állásából egy főorvost, aztán végül nem sikerül rábizonyítani a vádakat. Joggal perelné be a kórházat a munkaügyi bíróságon" - magyarázta az Indexnek Tóth Ildikó, aki szerint a főorvosnak tájékoztatnia kellett volna a kórház vezetőségét a rendőrségi eljárásról. Arról, hogy ügyészségi, majd végül bírósági szakaszba is lépett az ügye meg pláne tudatnia kellett volna a menedzsmentet. Érdekes adalék, hogy az ügyészség sem tájékoztatta a kórházat az ügyről, még informálisan sem.

Tóth Ildikó szerint ha jogerőre is emelkedik az ítélet, és T. Ágoston le is üli a 2 és fél év szabadságvesztést, akkor is folytathatná munkáját, mivel a bíróság nem tiltotta el a férfit szakmájának gyakorlásától, noha erre a lehetősége lett volna. "Etikailag persze el lehet gondolkodni azon, hogy maradhat-e gyermekorvos valaki, akit vérfertőzés miatt elítélnek" - tette hozzá Tóth Ildikó.

Köztiszteletben álló, templombajáró ember

T. Ágoston Tatabányán született, a városban kezdte gyermekorvosi pályafutását, később más kórházakban is dolgozott Komárom-Esztergom megyében. Gyógyított többek között a pápai Gróf Esterházy Kórházban, az ajkai Magyar Imre Kórházban szintén osztályvezető főorvos volt, míg a komáromi Selye János Kórházban igazgatói tisztséget töltött be. 1994-ben, az önkormányzati választásokon a Magyar Demokrata Fórum tatabányai listján szerepelt mint képviselőjelölt. Köztiszteletben álló, templombajáró emberként ismerték a városban őt és feleségét.

Korábbi munkahelyein megdöbbenéssel értesültek a mostani ítéletről, egykori és jelenlegi kollégáinak fogalmuk sem volt a főorvos családi dolgairól, állítólag csak a legszűkebb környezetében tudtak néhányan arról, hogy eljárás folyik a férfi ellen.