Árpád
-2 °C
3 °C

Tájfun szedte áldozatait Tajvanon

2000.11.02. 13:22
Legkevesebb 53 áldozatot követelt a csütörtökön Tajvanra érkezett Xangsane-tájfun. A Xangsane ezt megelőzően a Fülöp-szigeteken söpört végig 26 ember halálát okozva. Egyes források a keddi, 79 áldozatot követelő, szingapúri repülőgép- szerencsétlenséget is a tájfun következményeként tartják számon.
A csütörtökön Tajvanra érkező tájfun a legpusztítóbb természeti jelenség volt mintegy 30 éve - közölte Chang Chun-Hsiung, a tajvani miniszterelnök. A tájfunnak eddig 53 halálos áldozatáról tudni, legalább 10 ember eltűnt és ezrek feje felől tűnt el a tető. A szelek és a heves esőzések több ezer hektár termőföldet, termést tettek tönkre.

Hozzátartozók azonosítják a repülőbaleset áldozatainak holttestét a tajpeji reptéren
A Singapore Airlines Boeing 747-es gépének keddi katasztrófáját is a tájfunnak tulajdonították, de a repülésügyi hatóságok később közölték, ekkor még a Xangsane nem érkezett oda, és az időjárási körülmények megfeleltek a nemzetközi biztonsági előírásoknak. Ennek a szerencsétlenségnek a legújabb hírek szerint 81 áldozata van, közülük eddig csak harmincat sikerült azonosítani.

A tájfun velejárói, az özönvízszerű esők és áradások a főváros, Tajpej egyik negyedét, Hszicsit sújtották a legkeményebben, ahol mintegy ötezer házat mosott el a víz. Az áldozatok többsége vízbe fulladt vagy a földcsuszamlás és a sárfolyam temette maga alá őket.

A Xangsane másik nagy áldozata az északon fekvő Keelung megye, ahol a szél ereje elérte a 110 km/órás sebességet is, mintegy 500 kilométeres körzetben. Ezen a területen nem volt esélye azoknak, akik túl fiatalok vagy túl öregek voltak ahhoz, hogy a Xangsane öldöklő katasztrófája elől elmeneküljenek. Az áldozatok között tartják számon azt a tizennégy öregembert is, akiket az ítéletidő kezdetekor a növekvő árvíz otthonuk fogságába ejtett. ,,Öregek voltak, és nem tudtak elég gyorsan menekülni" - tájékoztatott a belügyminisztérium egyik tisztviselője.

Ugyancsak Keelung területén 15 taoista pap élete ért véget, amikor az imaházban rekedtek a tájfun kitörésének kezdetén. A kis imaház nem tudott ellenállni a gyilkos Xangsane megújuló rohamainak, és végül feladta, maga alá temetve a buzgón imádkozó szerzeteseket.

Szakértők vizsgáljak a 747-es roncsát
A tájfunnal érkező hatalmas eső okozta árvíz ugyancsak pusztító munkát végzett. Szemtanúk szerint emberemlékezet óta nem volt ekkora zápor. ,,Az orrunkig sem láttunk a víz-függönyben. Teljesen elvesztettük a tájékozódást, hiszen látni az eső miatt nem lehetett, hallani meg az óriási robaj miatt. Azt sem tudtuk, merre meneküljünk." - mondta el könnyeivel küszködve az egyik túlélő. A Xangsane által okozott árvíz többek közt elmosta öt család házát, bennük több gyermekkel, akik szintén az áldozatok számát növelik.

A jelentések szerint 23 tengerész ugyancsak eltűnt az északi partoknál, amikor egy, a dühöngő időjárás erejéhez mérten gyengének bizonyult panamai teherhajó zátonyra futott. A keelungi kikötői hatóság jelentése szerint egy indonéziai tengerész sikeresen kiúszott a partra, de a legénység többi tagja a hajón rekedt. A kutatásukra indult mentőhelikopter mozgását szinte lehetetlenné tette az időjárás, a mentést sokszor meg kellett szakítani. Az eltűntek utáni kutatás jelenleg is tart. Csütörtök hajnalra a Xangsane-tájfun ámokfutása gyengülni látszott, és kezdte elhagyni Tajvant.

Az utolsó észlelt tájfun augusztusban jelent meg Tajvanon. Ez a Bilis névre hallgató jelenség 11 halálos áldozatot és 80 sebesültet hagyott hátra. A Tajvanon pusztító Xangsane-tájfun, ami kínaiul elefántistent jelent, korábban a Fülöp-szigeteken szedte áldozatait, ahol 26 ember meghalt, és ezrek maradtak fedél nélkül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?