Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Tájfun szedte áldozatait Tajvanon

2000.11.02. 13:22
Legkevesebb 53 áldozatot követelt a csütörtökön Tajvanra érkezett Xangsane-tájfun. A Xangsane ezt megelőzően a Fülöp-szigeteken söpört végig 26 ember halálát okozva. Egyes források a keddi, 79 áldozatot követelő, szingapúri repülőgép- szerencsétlenséget is a tájfun következményeként tartják számon.
A csütörtökön Tajvanra érkező tájfun a legpusztítóbb természeti jelenség volt mintegy 30 éve - közölte Chang Chun-Hsiung, a tajvani miniszterelnök. A tájfunnak eddig 53 halálos áldozatáról tudni, legalább 10 ember eltűnt és ezrek feje felől tűnt el a tető. A szelek és a heves esőzések több ezer hektár termőföldet, termést tettek tönkre.

Hozzátartozók azonosítják a repülőbaleset áldozatainak holttestét a tajpeji reptéren
A Singapore Airlines Boeing 747-es gépének keddi katasztrófáját is a tájfunnak tulajdonították, de a repülésügyi hatóságok később közölték, ekkor még a Xangsane nem érkezett oda, és az időjárási körülmények megfeleltek a nemzetközi biztonsági előírásoknak. Ennek a szerencsétlenségnek a legújabb hírek szerint 81 áldozata van, közülük eddig csak harmincat sikerült azonosítani.

A tájfun velejárói, az özönvízszerű esők és áradások a főváros, Tajpej egyik negyedét, Hszicsit sújtották a legkeményebben, ahol mintegy ötezer házat mosott el a víz. Az áldozatok többsége vízbe fulladt vagy a földcsuszamlás és a sárfolyam temette maga alá őket.

A Xangsane másik nagy áldozata az északon fekvő Keelung megye, ahol a szél ereje elérte a 110 km/órás sebességet is, mintegy 500 kilométeres körzetben. Ezen a területen nem volt esélye azoknak, akik túl fiatalok vagy túl öregek voltak ahhoz, hogy a Xangsane öldöklő katasztrófája elől elmeneküljenek. Az áldozatok között tartják számon azt a tizennégy öregembert is, akiket az ítéletidő kezdetekor a növekvő árvíz otthonuk fogságába ejtett. ,,Öregek voltak, és nem tudtak elég gyorsan menekülni" - tájékoztatott a belügyminisztérium egyik tisztviselője.

Ugyancsak Keelung területén 15 taoista pap élete ért véget, amikor az imaházban rekedtek a tájfun kitörésének kezdetén. A kis imaház nem tudott ellenállni a gyilkos Xangsane megújuló rohamainak, és végül feladta, maga alá temetve a buzgón imádkozó szerzeteseket.

Szakértők vizsgáljak a 747-es roncsát
A tájfunnal érkező hatalmas eső okozta árvíz ugyancsak pusztító munkát végzett. Szemtanúk szerint emberemlékezet óta nem volt ekkora zápor. ,,Az orrunkig sem láttunk a víz-függönyben. Teljesen elvesztettük a tájékozódást, hiszen látni az eső miatt nem lehetett, hallani meg az óriási robaj miatt. Azt sem tudtuk, merre meneküljünk." - mondta el könnyeivel küszködve az egyik túlélő. A Xangsane által okozott árvíz többek közt elmosta öt család házát, bennük több gyermekkel, akik szintén az áldozatok számát növelik.

A jelentések szerint 23 tengerész ugyancsak eltűnt az északi partoknál, amikor egy, a dühöngő időjárás erejéhez mérten gyengének bizonyult panamai teherhajó zátonyra futott. A keelungi kikötői hatóság jelentése szerint egy indonéziai tengerész sikeresen kiúszott a partra, de a legénység többi tagja a hajón rekedt. A kutatásukra indult mentőhelikopter mozgását szinte lehetetlenné tette az időjárás, a mentést sokszor meg kellett szakítani. Az eltűntek utáni kutatás jelenleg is tart. Csütörtök hajnalra a Xangsane-tájfun ámokfutása gyengülni látszott, és kezdte elhagyni Tajvant.

Az utolsó észlelt tájfun augusztusban jelent meg Tajvanon. Ez a Bilis névre hallgató jelenség 11 halálos áldozatot és 80 sebesültet hagyott hátra. A Tajvanon pusztító Xangsane-tájfun, ami kínaiul elefántistent jelent, korábban a Fülöp-szigeteken szedte áldozatait, ahol 26 ember meghalt, és ezrek maradtak fedél nélkül.