István, Vajk
19 °C
33 °C

Százötven halott a kínai áradásokban

2006.07.17. 09:01
Földcsuszamlásokat és hatalmas árvizet okozott Kínában a Bilis tájfun. Az ítéletidőt követő áradásokban legalább 150-en vesztették életüket. A víz ezreket zárt körbe, mentésüket még napokig szakadó eső nehezítheti.

Árvizeket okozott a Bilis trópusi vihar Kína partvidékén. A hatalmas esőzések földcsuszamlásokat okoztak, az áradásokban hétfő reggelig legalább 150-en vesztették életüket, jelentette a BBC.

A jelentések szerint a víz ezreket zárt körül, a mentőalakulatok megfeszített tempóban dolgoznak. Munkájukat nehezíti, hogy az előrejelzések szerint még napokig tartani fog az esőzés.

A legsúlyosabb károkat Hunan tartományból jelentették, itt a China Daily napilap jelentése szerint legalább 78-an vesztették életüket. Házak ezreit mosta el az ár.


Tekintse meg képeinket!

Kuantung (Guangdong) tartományban a becslések szerint 33-an vesztették életüket. Itt az áragászok átvágták a Peking (Beijing)-Kuangcsou (Guanzhou) vasútvonalat. Ötezren ragadtak a veszteglő szerelvényeken.

A közeli Löcsangban (Lechang) a háromméteres vízszint miatt evakuálni kellett egy börtön 1600 foglyát. Fucsian (Fujian) tartományban tíz emberéletet követeltek a sárlavinák.

Az áradásokat okozó Bilis tájfun a Fülöp-szigetek és Tajvan érintésével érkezett Kínába. Bár már trópusi viharrá szelidült, a meteorológusok szerint a következő napokban még rengeteg csapadékot hozhat.

Kínában júniusban 349 emberéletet követelt az időjárás. A meteorológusok szerint idén még számos nagy vihar várható, a Csendes-óceán áramlatainak melegedése sűrű hurrikánszezont ígér.