Auguszta
-4 °C
2 °C

Öt halott a tajvani ítéletidőben

2005.07.18. 20:36
Földcsuszamlásokat, áradásokat okozott és legalább öt ember életét követelte az utóbbi öt év leghevesebb tájfunja Tajvanon. A fővárosban készenlétbe helyezték a világ legmagasabb felhőkarcolójának a személyzetét, bár a mérnökök szerint az épület erősebb szelet is kibír.

Az utóbbi öt év leghevesebb tájfunja söpört át hétfőn Tajvanon, az ítéletidőben hivatalos adatok szerint öt ember életét vesztette, mintegy harmincan megsérültek, egy személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. A helyenként 270 kilométer/óra sebességet is elérő Hajtang tájfun miatt több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül, iskolákat, hivatalokat zártak be, leállították a vasúti és légi közlekedést, a kikötőkben felfüggesztették a kirakodást, sőt még a pénzpiacok is szüneteltették működésüket.

A sziget keleti partvidékén, a fővárostól, Tajpejtől 150 kilométerre délkeletre fekvő Hualien környékén a felhőszakadás és a rendkívül erős szél fákat csavart ki tövestül. Földcsuszamlásoktól tartva mintegy 1500 embert kellett kimenekíteni a térségből.

Tajvan belsejében a hegyekben kőomlásokat idézett elő a tájfun, az özönvízszerű esőben egy autó a tengerbe rohant, vezetője eltűnt. A szélviharban zöldség- és gyümölcsültetvények semmisültek meg, a károkat tajvani dollárban több milliós nagyságrendűekre becsülik.

A fővárosban az emberek homokzsákokkal kerítették körbe házaikat. Több ezer halászbárkát biztonságos kikötőben horgonyoztak le.

A világ legmagasabb felhőkarcolójának, az 508 méter magas Tajpej 101-nek a személyzetét készültségbe helyezték, hogy felkészüljenek a legerősebb szélviharra, amit a decemberben felavatott épületnek eddig ki kellett állnia. Az épület tulajdonosai ugyanakkor hangsúlyozták: a toronyházat úgy tervezték, hogy a valaha mért legerősebb szélnek is ellenálljon.