Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Mindenképp extrém esetről van szó

2007.10.18. 07:39
Rengeteg megválaszolatlan kérdés van még a három hónapja eltűnt és kedden holtan talált két és fél éves gyerek ügyében. A szülők egy kriminálpszichológus szerint teljesen antiszociálisan jártak el, irreálisan viselkedtek, szerepet kezdtek játszani.

A rendőrség a kezdetektől fogva gyanította, hogy valami nem stimmel a Takács Dominik eltűnéséről előadott történettel, és bár kezdetben végigjárták a közigazgatási eljárás kötelező lépcsőit, később sikerült úgy sarokba szorítani a szülőket, hogy három hónap után kibukott a sokkoló igazság. Az eltűnési esetek közül mindig kiemelkednek az olyanok, amikor magáról gondoskodni képtelen kisgyereknek vész nyoma. Az ilyenek egy része nem is végződik jól, előfordul, hogy már csak a szerencsétlenül járt kisgyerek holtteste kerül elő például egy kútból, vagy meszesgödörből.

Takács Dominik esetében azonban úgy tűnik, a rendőrök nagyon jól ráéreztek, hogy bűncselekmény állhat az anya meséje mögött, és az eltűnés miatt felelőssé tehető mindkét felnőttet folyamatosan nyomás alatt tartották, végül sarokba szorítva sikerült eredményt elérni. Máriát, Dominik édesanyját rögtön az elején meggyanúsították kiskorú veszélyeztetésével, a folyamatos kihallgatásokon önellentmondásokba is keveredett. Amikor pedig a férfiról kiderült, hogy körözés alatt áll, soron kívül, kommandósokkal fogatták el. A börtönbe vetett férfit feleségéhez hasonlóan hallgatták ki, így sikerült végül megtörni mindkettőjüket.

A szétmarcangolt, majd egy méter mélyre elföldelt holttest keddi megtalálása után a rendőrség soron kívüli boncolást kért, így hamar megerősítették, hogy a gyerekkel valóban a kutyák végeztek. A nyomozás azonban korántsem ért még véget, mivel egyértelmű, hogy a jelenleg kiskorú veszélyeztetés címén folyó vizsgálatban további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet: veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettségek megszegése, gondatlanságból elkövetett emberölés, hamis tanúzás, hamis vád. Nem utolsó sorban az apa szerepének tisztázása is hátra van még, és fenntartásai vannak a rendőrségnek az anya vallomásával kapcsolatban is.

Teljesen irreális

A gyerek halálának körülményeit természetesen rengeteg szakértő bevonásával vizsgálja majd a rendőrség, így többek között szükség lesz a kutyák alapos kivizsgálására, és a két és fél éves gyerek haláláért közvetve felelős szülők elmeállapotának elemzésére.

Ahogy a kisfiút a körözésre kiadott képből egy ország megismerte: gondterhelt arcára szülője árnyéka vetül

"Nem volt még példa a magyar kriminológiában hasonló bűncselekményre" - mondta ez utóbbi kérdésről az Indexnek Münnich Iván kriminálpszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet csoportvezetője. "Mindenképp extrém esetről van szó. - Az igaz, hogy a szülők kényszerhelyzetbe kerültek gyermekük halálával, de az átlagembertől reálisan gyökeresen más reakciót várna az ember" - magyarázta a szakember, aki szerint a sokk, a bűntudat és a felelősségérzet valamiféle megoldás keresésére sarkallta őket, azonban teljesen irreális megoldásra találtak.

Még a szakembernek is nehéz megértenie, hogy mi játszódhatott le a két felnőtt lelkében és elméjében. "Olyan különleges stresszhatás érhette őket, amire nem voltak felkészülve, és amit végül nem is tudtak normálisan kezelni, kétségbeesésükben teljesen antiszociálisan jártak el. - Irreálisan viselkedtek, szerepet kezdtek játszani, amiben teljesen egymásra voltak utalva" - mondta Münnich Iván a kutyák által széttépett gyerek eltemetéséről és az utána megrendezett eltűnési színjátékról.

Az agresszivitás szerepe

Azt, mondta, meg nem lehet megjósolni, hogy az elmeszakértői vizsgálat, a személyiségtesztek mit állapítanak majd meg a két embernél. "Az azonban mindenképp árulkodó lehet, hogy harci kutyákat tenyésztettek. Valószínűleg közel áll gondolkodásukhoz az agresszivitás, vagy legalábbis a kutyák tenyésztőjének mondott férfi esetében ez szerepet játszhatott a történtekben" - tette hozzá a szakember.

Szerinte figyelemre méltó az is, hogy együtt temették el a gyereküket, miután a kutyák végeztek vele. "Véd- és dacszövetség alakult ki köztük, a helyzet jogi következményeit pedig nem tudták felmérni. - Valószínűleg együtt döntötték el, beszélték meg, hogy mi a teendő, nem egyik pillanatról a másikra határoztak a halott gyermek eltüntetése mellett" - mondta Münnich, aki szerint azt majd a szakértők állípítják meg, hogy ki volt a domináns ebben a közös cselekvésben.

Az anya egyelőre szabadlábon van, a férje jogerős börtönbüntetését tölti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!