Edina
-12 °C
-3 °C

Féltengellyel és bárddal is szívesen támadnak a rendőrökre

2001.08.07. 14:35
Az ORFK szerint túl agresszívek az emberek, és a jogkövető magatartás sem gyakori. Ez az oka annak, hogy az elmúlt négy évben több mint kétezer egyenruhást támadtak meg. A rendőri intézkedés alól a legkülönfélébb eszközökkel próbáltak kibújni egyesek: bárd, kasza, féltengely és feszítővas egyaránt előfordult.
Kés, kasza, féltengely, bárd, boxer és géppisztoly egyaránt kedvelt eszköze az egyenruhások elleni támadásoknak. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 1997 óta több mint kétezer rendőrt ért kisebb-nagyobb atrocitás munkája közben. Ennek az évnek az első három hónapjában már 154 rendőr ellen követtek el erőszakot.

Ahány ház, annyi szokás

A támadások száma az elmúlt években nem emelkedett drasztikus mértékben. Leleményességben viszont nincs hiány. Használtak nuncsakut, feszítővasat, gumibotot, kapát, kalapácsot, vasvillát, metszőollót, csavarhúzót és gereblyét is. Emellett repült már tégla, betondarab, üveg és szék a rend őrei felé.

Az egyik emlékezetes eset az volt, amikor Bodrogkeresztúron egy fagyiskocsi művészileg vitatható dallama hozott ki egy férfit a sodrából annyira, hogy a Family Frost járművét ellopta, és féktelen száguldásba kezdett vele. Az utat eltorlaszoló rendőröknek életüket mentve kellett félreugrani az ámokfutó elől.

Az okok prózaiak

A rendőrség szerint a támadások oka a fegyelmezetlenség, a jogkövető magatartás hiánya és az agresszivitás. Egyes állampolgárok ugyanis illegálisan tartanak maguknál közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, és a rendőri intézkedést ingerülten fogadják. Néhányan nyílt támadást intéznek az egyenruhások ellen, míg mások fondorlatosan próbálnak kibújni a felelősségre vonás felől.