József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rendőrségi felkészítő turistáknak

2001.08.02. 12:19
Elsősorban a koldusok, az álrendőrök és a zsebtolvajok jelentenek veszélyt a hazánkba érkező külföldiekre, legalábbis a rendőrök szerint. Az amerikai követség azért jónéhány bártól is óva inti állampolgárait.
Az igazi rendőr sosem fogad el készpénzt
Számos veszély leselkedik azokra a külföldiekre, akik néhány kellemes napot vagy hetet szeretnének eltölteni az ország egyik kedvelt üdülőparadicsomában - értesült az Index rendőrségi forrásból. Így a turisták sem menekülhetnek az egyenruhások "Szolgálunk és védünk!" jelmondatától, sőt, az ORFK honlapján néhány definícióval és jó tanáccsal is ellátták őket, angolul, németül, profiknak magyarul.

Ablakmosók

Az ablakmosók olyan szemfüles fiatalok, akik a piros lámpánál várakozó gépkocsikra kérés nélkül lecsapnak, és néhány másodperces maszatolás után aprópénzért tartják a markukat. A jelenség egyébként az egész világon ismert. A rendőrség tapasztalatai szerint ők nem bűnözők, de vigyázni kell, mert nemfizetés esetén kisebb kárt tesznek az autóban, esetleg a vezetőben. Megoldás: határozott kézmozdulattal jelezni kell a nem kívánt szolgáltatást.

Amerikai tiltólista
Az Egyesült Államok Nagykövetsége minden évben közzéteszi azon helyek listáját, amelyeket nem ajánl állampolgárainak, mert előfordulhat, hogy rendesen lenyúlják a betévedő külföldit. Mondjuk, harmincezerre egy kóláért. Vagy lenyúlják, és még meg is verik, vagy ha mázlija van, akkor csak verőlegények kísérik el a legközelebbi bankautomatáig.

Idén nyolc hely érdemelte ki a nem ajánlott címet, közülük négy a Váci utcában található. Ezek a City Center Club & Restaurant (volt Mephisto Café), a Mephisto Café, a Fontana Cabaret és a Flashdance. Az amerikaiak nem ajánlják még a Szent István körúti Nirvana bárt, amelyet most éppen Tropicalnak hívnak, a Galamb utcai Black & White Clubot, az Október 6. utcai La Dolce Vitát és a Párizsi udvarban fellelhető Piccolo Bárt.

Koldusok

A koldusok nagyvárosok terein és utcáin találhatóak. Nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos államában is találkozhatunk velük. Ők sem bűnözők, hanem a körülmények - úgymint szegénység, nincstelenség, munkanélküliség - áldozatai. Az is előfordulhat, hogy bűnözői csoportok hatása alá kerülnek, akik elveszik a nagy nehezen összegyűjtött pénzüket. A koldulás, kéregetés azonban szabálysértés, így a rendőrség lehetőségeihez képest fellép ellene. Erre a jelenségre az ORFK nem tudott kellő jó tanáccsal szolgálni. A közlekedési lámpáknál szervezett formában újságokat áruló agresszív hajléktalanokra viszont igen, felhúzott ablakot és gyors továbbhaladást ajánl.

Álrendőrök

A gyanútlan külföldiek egyik nagy ellensége az álrendőr, aki hivatalos eljárás színlelésével csal ki pénzt áldozatától. Az ilyen bűncselekmények zömében az autósokat érintik a külvárosban vagy a nem forgalmas országutakon. Az álrendőrök mindig a pénzre utaznak, fenyegetik, visszatartják az autóst mindaddig, amíg a kért összeget át nem adták nekik. Egy igazi rendőr azonban sosem fogadhat el készpénzt, szabálysértési bírság esetén is csak csekket ad. Fontos: az egyenruhások nem intézkednek zaklató jelleggel, visszaélésszerűen. Ha mégis kételyeket ébresztenek, fel kell írni a nevüket, szolgálati helyüket, jelvényszámukat, és a kellő mennyiségű információval panaszt lehet tenni a legközelebbi kapitányságon.

Zsebtolvajok

A zseblopás jellegzetes nagyvárosi bűntény, hiszen a tolvajok lételeme a tömeg. Az átlagoshoz képest rosszabbul öltözött, zömében tizen-, huszonéves fiatalok a zsúfolt buszokon, villamosokon vagy metrókon dolgoznak. Sokszor belekötnek a türelmetlen utazókba, lökdösik, taszigálják őket. A kiszemelt áldozat figyelmét elterelve könnyedén megszabadítják táskájának tartalmától. Megoldás: csak a szükséges mennyiségű pénzt, értéktárgyat szabad magunknál tartani, azt is szoros testi őrizetben. Kerülni kell a feltűnő ékszerek viselését is.

Ha mégis megtörtént a baj, a 107 vagy a 112-es telefonszámon, de még a legközelebbi rendőrkapitányságon is lehet segítséget kérni.