Szilárda
-4 °C
3 °C

Újabb tankerbaleset

2002.11.24. 11:15
Hongkong partjainál kigyulladt egy húszezer tonna cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajó. Ha a tüzet nem sikerül megfékezni, a hajó felrobbanhat.
Hongkongból és más kínai kikötőkből tűzoltóhajók futottak ki, hogy megpróbálják a Gaz Poem géptermében keletkezett tüzet megfékezni, közölte a BBC. Ha a tüzet nem sikerül időben eloltani, a hajó felrobbanhat.

A személyzet megmenekült

A legénységnek a tűz kitörésekor még sikerült lehorgonyoznia a panamai hajót, majd a teljes személyzet elhagyta a tankert. A hajó a kínai Jan Tien kikötőjébe tartott, most a partoktól negyven kilométerre áll. A hatóságok minden más hajót távol tartanak a baleset helyszínétől, nehogy azokra is átterjedjen a tűz.

A szél segít

Ravi Dewan, a hongkongi mentőegységek irányítója szerint a szél a segítségükre lehet, mert a tüzet a hajó hátsó része felé tolja, így az talán nem éri el a tartályokat. Dewan szerint, ha elsüllyed a hajó, de a tartályok sértetlenek, akkor nem fenyeget környezetvédelmi katasztrófa.

Néhány nappal a Prestige katasztrófája után

A baleset néhány nappal azután történt, hogy a libériai Prestige olajszállító hajó Spanyolország partjainál kettétört és elsüllyedt. A hajóból legalább húszezer tonna nehézolaj ömlött a vízbe, az Atlanti-óceánon így 280 kilométer hosszú és 30 kilométer széles olajszőnyeg alakult ki. A Prestige elsüllyedése az utóbbi évtizedek legszörnyűbb környezeti katasztrófáját okozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!