Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanker ütközött a felborult luxusautó-szállítónak

2002.12.16. 11:29
Újabb hajó ütközött neki a La Manche-csatornán szombat hajnalban felborult norvég autószállító konténerhajónak. Az első hírek szerint a német tanker üres volt, így elkerülhetőnek tűnik a környezeti katasztrófa.
Két napon belül másodszor is balesetet szenvedett a La Manche-csatornán péntek éjjel felborult Tricolor norvég autószállító teherhajó. Az első jelentések szerint a Holland Antillákon bejegyzett, de német tulajdonú Nicola tanker hajnali fél háromkor futott bele a csatorna vizén oldalára dőlve megfeneklett 190 méteres hajótestbe.

Elkerülhető a környezeti katasztrófa

A 2862 új gépkocsit szállító Norvég Tricolor egyik oldala a tengerfenékre támaszkodik, a másik a felszínen van.
Fotó: Marine Nationale/Eli Hervy
Egyelőre úgy tudják, hogy a 3000 tonna űrtartalmú üzemanyag-szállító a karambol pillanatában üres tartályokkal igyekezett keresztül a forgalmas tengeri folyosón, s így az újabb szerencsétlenség várhatóan nem okoz nagyobb környezetszennyezést. A 2800 luxusautóval, Volvóval, Saabbal és BMW-vel megpakolt Tricolort Dunkerque partjaitól 35 kilométeres távolságban, szombatra virradóra érte az első szerencsétlenség.

Nem tapasztaltak olajszivárgást

A hajnali ködben egy bahamai konténerhajó, a 175 méteres Kariba ütődött neki a Tricolor oldalának. Az autószállító megbillent, majd felborult. Attól tartanak, hogy a gyomrában lévő kétezer tonna üzemanyag és a közel háromezer vadonatúj gépkocsi tankjában lévo 5-5 liter benzin rászabadulhat a csatorna vizére, de hétfő reggelig komolyabb jeleit ennek nem észlelték.

Szivárvány színű elszíneződés

A belga Antwerp kikötőbe horgonyzó sérült Kariba konténerhajó
Fotó: Wim Hendrix
A hajóroncs körül 150 méteres sugarú körben vékony, szivárványszínű elszíneződés mutatkozik, nagyobb olajszivárgást viszont nem tapasztaltak. A Nicola kiszabadítására a belga Zeebruggéből és Antwerpenből már hétfőn reggel 5 vontatóhajót indítottak útnak, hogy a dagály megérkeztével megkíséreljék elszállítani a tankhajót. A legfrissebb hírek szerint már sikerült is kiszabadítaniuk a Nicolát, amelyet a baleset helyszíne közelében horgonyoznak le, hogy megvizsgálják a sérüléseit.

Éjjel-nappal őrzik

A mentési munkálatok nem kockázatmentesek: a La Manche-csatorna szűk átjáróján naponta 400 teher és személyszállító tengeri jármű halad át. A szakértőket meglepte az újabb baleset, mert a Tricolort figyelmeztető bójákkal vették körül, a környékbeli hajókat pedig mind figyelmeztették a veszélyre. Ezen kívül a Smit holland mentőszolgálat két hajója vigyázza állandóan a roncsot.