Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tanker ütközött a felborult luxusautó-szállítónak

2002.12.16. 11:29
Újabb hajó ütközött neki a La Manche-csatornán szombat hajnalban felborult norvég autószállító konténerhajónak. Az első hírek szerint a német tanker üres volt, így elkerülhetőnek tűnik a környezeti katasztrófa.
Két napon belül másodszor is balesetet szenvedett a La Manche-csatornán péntek éjjel felborult Tricolor norvég autószállító teherhajó. Az első jelentések szerint a Holland Antillákon bejegyzett, de német tulajdonú Nicola tanker hajnali fél háromkor futott bele a csatorna vizén oldalára dőlve megfeneklett 190 méteres hajótestbe.

Elkerülhető a környezeti katasztrófa

A 2862 új gépkocsit szállító Norvég Tricolor egyik oldala a tengerfenékre támaszkodik, a másik a felszínen van.
Fotó: Marine Nationale/Eli Hervy
Egyelőre úgy tudják, hogy a 3000 tonna űrtartalmú üzemanyag-szállító a karambol pillanatában üres tartályokkal igyekezett keresztül a forgalmas tengeri folyosón, s így az újabb szerencsétlenség várhatóan nem okoz nagyobb környezetszennyezést. A 2800 luxusautóval, Volvóval, Saabbal és BMW-vel megpakolt Tricolort Dunkerque partjaitól 35 kilométeres távolságban, szombatra virradóra érte az első szerencsétlenség.

Nem tapasztaltak olajszivárgást

A hajnali ködben egy bahamai konténerhajó, a 175 méteres Kariba ütődött neki a Tricolor oldalának. Az autószállító megbillent, majd felborult. Attól tartanak, hogy a gyomrában lévő kétezer tonna üzemanyag és a közel háromezer vadonatúj gépkocsi tankjában lévo 5-5 liter benzin rászabadulhat a csatorna vizére, de hétfő reggelig komolyabb jeleit ennek nem észlelték.

Szivárvány színű elszíneződés

A belga Antwerp kikötőbe horgonyzó sérült Kariba konténerhajó
Fotó: Wim Hendrix
A hajóroncs körül 150 méteres sugarú körben vékony, szivárványszínű elszíneződés mutatkozik, nagyobb olajszivárgást viszont nem tapasztaltak. A Nicola kiszabadítására a belga Zeebruggéből és Antwerpenből már hétfőn reggel 5 vontatóhajót indítottak útnak, hogy a dagály megérkeztével megkíséreljék elszállítani a tankhajót. A legfrissebb hírek szerint már sikerült is kiszabadítaniuk a Nicolát, amelyet a baleset helyszíne közelében horgonyoznak le, hogy megvizsgálják a sérüléseit.

Éjjel-nappal őrzik

A mentési munkálatok nem kockázatmentesek: a La Manche-csatorna szűk átjáróján naponta 400 teher és személyszállító tengeri jármű halad át. A szakértőket meglepte az újabb baleset, mert a Tricolort figyelmeztető bójákkal vették körül, a környékbeli hajókat pedig mind figyelmeztették a veszélyre. Ezen kívül a Smit holland mentőszolgálat két hajója vigyázza állandóan a roncsot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!