Géza
-11 °C
-4 °C

Foszforsavat szállító tanker süllyedt el a Csatornában

2006.02.01. 11:11
Elsüllyedt szerdán reggel a La Manche-csatornában Cherbourg francia kikötő közelében a kedden balesetet szenvedett tartályhajó, fedélzetén tízezer tonna foszforsavval. Egyes értesülések szerint nem sérültek meg a hajó tárolórekeszei, míg más információk szerint foszforsav ömlik a tengerbe a hajóból.

A baleset kedden hajnalban történt, amikor összeütközött egy teherhajó és egy tartályhajó Cherbourg-tól 92 kilométerre nyugatra, a brit Guernsey-szigettől ötven kilométerre északnyugatra. A máltai bejegyzésű, General Grot-Roweki nevet viselő teherszállító 26 ezer tonna foszfátot szállított, míg a Marshall-szigetek zászlója alatt hajózó tartályhajóban tízezer tonna foszforsav volt. Ez utóbbi testén az ütközés következtében repedés keletkezett, és a hajó süllyedni kezdett. A megsérült hajó hetven méter mélyre süllyedt el a tengerben, miközben a Szajna-öböl felé próbálták vontatni a francia mentőalakulatok, közölte szerdán a La Manche-csatorna francia tengeri prefektúrája.


Klikk a képre!

Az Ece névre keresztelt 18 éves tartályhajót az isztambuli Aksay Shipping & Trading nevű cég tartotta üzemben, a tanker 22 főnyi legénységét a brit parti őrségnek kellett mentőhajóval és helikopterrel kimenteni. A másik hajón, amelyen szintén 22-en tartózkodtak, nem jeleztek károkat. Azt kedden még nem lehetett tudni, hogy a rakományból került-e a tengerbe, a BBC úgy értesült a hajó mentésével próbálkozó búvároktól, hogy nem sérültek meg a hajó tárolórekeszei, míg más információk szerint foszforsav ömlik a tengerbe a hajóból.

A vízszennyezések dokumentálásával és kutatásával foglalkozó bresti központ (Cedre) szakértői kedden még úgy vélekedtek, hogy a rakomány nem jelent komoly veszélyt a környezetre. Ugyanakkor a Cedre igazgató-helyettese szerdán azt nyilatkozta, hogy amennyiben a foszforsav a tengervízbe ömlene, annak súlyos, mérgező hatása lenne, mivel vízben teljesen feloldódni képes vegyületről van szó. A mentést koordináló Peter Gill a bloomberg.com-nak úgy nyilatkozott, hogy komoly gondok okozhat az is, ha a hajó üzemanyaga a tengerbe kerül.

A keddi ütközés már a második volt az idén, január 12-én szintén egy tartályhajó ütközött egy másik hajóval.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft