Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hamisított tápszer miatt haltak meg a csecsemők

2004.04.22. 16:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Több tucat kínai csecsemő halt meg a múlt év áprilisa óta az óriásfejűség nevű betegségben, amelyet szakértők szerint a tápértékkel szinte egyáltalán nem bíró, hamisított tápszer okoz. A kórnak többnyire szegény családok gyermekei esnek áldozatul; az orvosok jelenleg kétszáz megbetegedésről tudnak az országban.
Különösen veszélyes, hamisított tápszereket árusító nagykereskedőket vett őrizetbe a kínai rendőrség. Az engedély nélkül forgalamzott tápszerek némelyike szinte egyáltalán nem rendelkezik tápértékkel; fehérjetartalmuk nem éri el az előírt minimális 10 százalékot, sőt, találtak csupán 1 százalék fehérjét tartalmazó terméket is. A gyatra minőségű tápszerekből a létfontosságú vas és cink is hiányzik.

Óriásfejűség

A gyenge tápszer miatt kialakuló, óriásfejűségnek nevezett betegségnek főként a kelet-kínai Anhuj tartományban estek áldozatul kisgyermekek, de a kínai televízió beszámolója szerint a szomszédos tartományban, Santungban is találtak súlyosan alultáplált csecsemőket. A helyi sajtó ötven-hatvan olyan halálesetről tud, amelyet a rossz minőségű tápszer okozott.

Az orvosok kétszázra becsülik a megbetegedések számát, de csak alig több mint egy tucat kisgyermeket ápolnak kórházban, így további halálesetekre számítanak. Az órisáfejűség tünetei a rossz táplálkozás miatt nagynak tűnő fej és a csontig soványodott test. Nehezíti a helyzetet, hogy a hamisított tápszerre többnyire szegény parasztcsaládok gyermekei szorulnak rá, akik gyakran otthon, a hatóságok szeme elől elrejtve halnak meg. A beteg csecsemők szülei ezért tízezer jüant (kb. ezerkétszáz dollárt) kapnak, ha bejelentik a megbetegedéseket.

Harmincöt különböző tápszer

A kínai televízió weboldalán olvasható adatok szerint az esetek nyomába eredő riporterek legalább tíz fajta áltápszert találtak egy nagybani elárusítóhelyen Santung, Anhuj és Honan tartományok határán. A rendőrség a paicokat járva több ezer zacskó hamisított tejport foglalt le, amelyeket harmincöt különböző márkanév alatt árusítottak. A legtöbb hamis tápszer Fujang város külső kerületeinek nagykereskedéseiből került ki.

A halálesetek miatt Ven Csia-pao kormányfő alapos vizsgálatot és súlyos büntetést helyezett kilátásba a hamis tej előállítóival szemben.