Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Terjed a kínai bébitápszer-botrány

2008.09.13. 15:44
Az eddigi adatok szerint már több száz csecsemő betegedett meg Kínában a forgalomból minap kivont szennyezett csecsemőtápszertől - közölte a kínai egészségügyi minisztérium. Valószínűleg nem került külföldre a mérgező tejporkészítményből, de nagy a külföldi szervek bizalmatlansága.

A kormány termelésének leállítására utasította a Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját, miután az első vizsgálatok beigazolták, hogy a Sanlu készítményeibe került melamin - egy műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer - okozta a csecsemőknél fellépő vesekőképződést, amibe egyikük bele is halt csütörtökön.

A cég - amely közreműködik a kínai űrhajósok ellátásában is - a héten már beismerte az általa gyártott gyermektápszer szennyezettségét, és 700 tonnányi tejporkészítményét kivonta a forgalomból. Az azonban csak most vált ismeretessé, hogy a készítmény a péntekig összesített adatok szerint több száz gyermeket betegített meg.

A betiltott termék állítólag csak Kínában és Tajvanon volt hivatalos forgalomban, és egyetlen külföldi országba sem exportálták. Az ügy ezzel együtt ismét ráirányította a nemzetközi piacok figyelmét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira. Az amerikai hatóságok már csütörtökön felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyerektápszereket, feltételezve, hogy a Sanlu termékei csempészés útján bejuthattak az ottani helyi kínai piacokra.

A közelmúltban már számos más esetben (fertőzött fogkrém, tenger gyümölcsei, hibás gyerekjátékok) támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és kényszerültek a kínai hatóságok arra, hogy felülvizsgálják a termékbiztonsági rendszert.

A szennyezést okozó melamin vegyület nemrégiben érintett volt már egy nagyszabású egyesült államokbeli állateledel-visszahívásban is. Az eset kapcsán a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén-, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna. Az Európai Bizottság mindazonáltal arra kérte a tagállamokat, hogy a kérdéses vegyületekre vonatkozóan vessék vizsgálat alá a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező élelmiszer-szállítmányokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!