Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terjed a kínai bébitápszer-botrány

2008.09.13. 15:44
Az eddigi adatok szerint már több száz csecsemő betegedett meg Kínában a forgalomból minap kivont szennyezett csecsemőtápszertől - közölte a kínai egészségügyi minisztérium. Valószínűleg nem került külföldre a mérgező tejporkészítményből, de nagy a külföldi szervek bizalmatlansága.

A kormány termelésének leállítására utasította a Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját, miután az első vizsgálatok beigazolták, hogy a Sanlu készítményeibe került melamin - egy műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer - okozta a csecsemőknél fellépő vesekőképződést, amibe egyikük bele is halt csütörtökön.

A cég - amely közreműködik a kínai űrhajósok ellátásában is - a héten már beismerte az általa gyártott gyermektápszer szennyezettségét, és 700 tonnányi tejporkészítményét kivonta a forgalomból. Az azonban csak most vált ismeretessé, hogy a készítmény a péntekig összesített adatok szerint több száz gyermeket betegített meg.

A betiltott termék állítólag csak Kínában és Tajvanon volt hivatalos forgalomban, és egyetlen külföldi országba sem exportálták. Az ügy ezzel együtt ismét ráirányította a nemzetközi piacok figyelmét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira. Az amerikai hatóságok már csütörtökön felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyerektápszereket, feltételezve, hogy a Sanlu termékei csempészés útján bejuthattak az ottani helyi kínai piacokra.

A közelmúltban már számos más esetben (fertőzött fogkrém, tenger gyümölcsei, hibás gyerekjátékok) támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és kényszerültek a kínai hatóságok arra, hogy felülvizsgálják a termékbiztonsági rendszert.

A szennyezést okozó melamin vegyület nemrégiben érintett volt már egy nagyszabású egyesült államokbeli állateledel-visszahívásban is. Az eset kapcsán a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén-, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna. Az Európai Bizottság mindazonáltal arra kérte a tagállamokat, hogy a kérdéses vegyületekre vonatkozóan vessék vizsgálat alá a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező élelmiszer-szállítmányokat.