Mátyás
-6 °C
1 °C

Árvízvédelmi készültség a Tarnán

2003.07.31. 12:32
Az elmúlt napok esőzései miatt megáradt a Tarna. Mivel a meteorológiai előrejelzések további esőzést jósolnak, a hatóságok árvízi készültséget rendeltek el. A folyó több szakaszon kilépett a medréből.
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tarnán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A folyó vízgyűjtő területére 5-20, a zivatargócokban 20-40 milliméter csapadék hullt - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Felbermann Tamás, a védekezés helyettes vezetője.

Kilépett a medréből

A harmadfokú árvízvédelmi készültség Heves, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a Jászjákóhalma-Kál és a Jászdózsa-Kál folyószakaszokra érvényes, összesen 147,3 kilométer hosszúságban - mondta. A heves esőzés hatására megduzzadt Tarna és mellékvizei Parád, Recsk, Sirok, Sirok-kőkút puszta, Tarnaszentmária Verpelét, Tófalu, Aldebrő, Abasár, Visonta és Halmajugra településeken veszélyeztették a lakott területeket, ám csupán néhány kert került átmenetileg víz alá.

A vízfolyások medertelítettsége mindenhol elérte a 80-100 százalékot, ugyanakkor a Tarna csupán Aldebrő és Feldebrő, illetve Tarnaszentmária és Sirok-kőkút puszta között lépett ki időlegesen a medréből; az előbbi esetében a földtöltés megnyitásával vezették el a lakóterületek felől a vizet.

Esőre számítanak

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a vízügyi igazgatóság rendelkezésére álló előrejelzése szerint újabb esőzések várhatóak a Tarna vízgyújtó területén és a lehulló csapadék mennyisége a zivatarok körzetében elérheti a 15-20 millimétert - közölte Felbermann Tamás.