Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Pénzért sorvadhatott Tasnádi agya

2008.07.23. 18:59
Az igazságügyi elmeszakértő a gyanú szerint 3 millió forintot kapott azért a szakvéleményért, melynek alapján Tasnádi Péter vállalkozót beszámíthatatlannak nyilvánították, és enyhítették börtönbüntetését. Szintén vád alá helyezték Tasnádit, valamint az ügyvédet, aki a szakértő és a vállalkozó között közvetített.

Vesztegetéssel gyanúsította meg szerdán az ügyészség azt az igazságügyi elmeorvosi szakértőt, aki a több bűncselekménnyel is vádolt Tasnádi Péter vállalkozóról kedvező szakvéleményt készített. Gyanúsítják magát Tasnádi Pétert és azt az ügyvédet is, aki közvetített Tasnádi és a szakértő között.

Tasnádi Péterről az elmúlt években több elmeszakértői jelentés is készült. A most meggyanúsított szakértő közepesen beszámíthatónak minősítette és emiatt egy perújítási eljárásban 2007 nyarán két és fél évi börtönre enyhítették egy korábbi büntetését a Pest megyei Bíróságon. A vállalkozót eredetileg önbíráskodásért és más bűncselekményekért négy és fél évre ítélték.

Közben 2008 tavaszán a bíróság az Egészségügyi Tudományos Tanács igazságügyi szakértői testületével vizsgáltatta meg újra a férfi elméjét. A testület szerint a Tasnádi Péter agysorvadásáról és beszámíthatatlanságáról szóló korábbi szakértői vélemények megalapozatlanok.

A Tasnádit közepesen beszámíthatónak mondó szakvélemény miatt nyomozás is indult, mert előkerült egy feljegyzés - Tasnádi egy levele - amelyben 3 millió forintot kér ismerőseitől a számára kedvező szakvéleményért.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta, szerdán összehangolt akcióban házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a vállalkozónál, egyik ügyvédjénél és a korábbi szakvéleményt készítő elmeorvosi szakértőnél. A házkutatásoknál több iratot és adathordozót lefoglaltak, mindhármukat vesztegetéssel gyanúsítják. A gyanú szerint Tasnádi megbízására az ügyvéd megállapodott az elmeszakértővel, hogy 3 millió forintért a megbízójának kedvező szakvéleményt készít.

Tasnádi Pétert jelenleg bírósági eljárásban is több bűncselekménnyel vádolják. Egyebek mellett azzal, hogy meg akarta öletni volt élettársát és annak új férjét. Emellett sikkasztással is vádolják, mert amíg előző ügyei miatt házi őrizetben volt, állítólag eltüntette szállásadójának 20 millió forintját. Tasnádi összes büntetőügyét egyesítették. Nemrég került ki újra az előzetes letartóztatásból, ahol három évet töltött első fokú ítélet nélkül, ezért a törvények szerint ki kellett engedni.