Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tasnádi közepesen beszámítható

2007.06.28. 20:27
Perújítást kezdeményeztek Tasnádi Péter előző büntetőügyében, mert egy igazságügyi elmeszakértői vizsgálat szerint az előzetesben ülő vállalkozó személyiségzavara közepes mértékben korlátozza beszámíthatóságát, írta a csütörtökön utcára került számában a HVG. A perújítást Tuza Péter kezdeményezte, a bíróság pedig helyt adott a kérésnek és július első napjaiban már tárgyalás is lesz. Ez jelentősen befolyásolhatja Tasnádi mostani ügyeit is.

A Fővárosi Ítélőbla perújítást rendelt el Tasnádi Péter egy korábbi büntetőügyében, mivel egy igazságügyi elmeszakértő most azt állítja, a jelenelg is előzetesben ülő vállalkozó személyiségzavara közepes mértékben korlátozza beszámíthatóságát.

Tuza Péter, Tasnádi védője az Indexet arról tájékoztatta, hogy a perújítást ő kezdeményezte a szakértői vélemény alapján. A dokumentum egyebek mellett megállapítja, hogy a köezepesen korlátolt állapot már 2000-ben is fennállt, de azt is megállapítja a dokumentum, hogy állapota 1997-ben kezdett romlani. Ez azért lehet érdekes, mert Tasnádi előző büntetőügye 1997-99 közötti ügyekkel kapcsolatos.

Tasnádi Pétert 1997. és 1999. között elkövetett cselekmények miatt négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, önbíráskodás, felbújtóként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés valamint adócsalás vétsége miatt. Ugyanakkor felmentették a bűnszervezet létrehozása és irányítása továbbá egyrendbeli önbíráskodás, a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és a sikkasztás vádja alól. Tansádi 2004. májusában kedvezménnyel szabadult, így ha enyhítik akkori ítéletét, már koránt sem biztos, hogy le kell töltenie az akkoriban kedvezményül elengedett időt.

A HVG beszámo9lója szerint a mostani szakvélemény kihathat a Tasnádi ellen jelenleg is zajló per eredményére is. A lap szerint az ügyvédek álma az ilyen szakvélemény, hiszen a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést ám - ellentétben a beszámíthatóság teljes hiányával - nem kényszergyógykezelés lerendelése. A mostani ügyben többek között azzal vádolják Tasnádit, hogy megakarta öletni volt feleségét és annak új élettársát, exanyósára savas folyadékot öntetett, volt felesége ügyvédjét baseballütővel megverette.