Adalbert
6 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Újabb eljárások várhatóak Tasnádi ellen

2002.02.14. 10:53
Egy volt üzlettársa letartóztatása kapcsán új ügysorozat indulhat Tasnádi Péter ellen. Tasnádit azzal vádolták, hogy a magyarországi szervezett bűnözésben vezető szerepet játszott, de a vádak többsége nem állt meg a bíróság előtt. Németországban letartóztatták azt a Márai Pétert, aki korábban szoros üzleti kapcsolatban állt Tasnádival.
Kölnben néhány hete letartóztatták Tasnádi Péter egykori üzlettársát, dr. Márai Pétert, a Magyarországon bejegyzett Commer Trade Kft. résztulajdonosát - értesült a Népszabadság. Meg nem erősített források szerint a kölni eljárás magyar kezdeményezésre indult. Márai ellen adócsalás és pénzmosás alapos gyanúja miatt indult eljárás Németországban.

Számos jel utal arra, hogy a kölni nyomozás szálai Budapestre vezetnek. Márai korábban szoros üzleti kapcsolatban volt Tasnádi Péterrel, akit különböző maffia-bűncselekmények elkövetésének vádjával tavaly áprilisban állítottak bíróság elé Budapesten, és azóta is előzetes letartóztatásban van.

Pénzmosási kísérlet?

A Népszabadság úgy tudja, a német hatóságok a dr. Márai, Tasnádi páros gazdasági érdekeltségeinek feltérképezése közben bukkantak rá az adócsalás és pénzmosás gyanúját megalapozó bizonyítékokra. Feltételezéseik szerint Márai németországi vállalkozásaiban esetleg magyarországi bűncselekményekből származó pénzt mostak tisztára. Rendőrségi források szerint a dr. Márai ellen indított nyomozás már nem befolyásolhatja Tasnádi perét, de a lap névtelenséget kérő informátorai szerint elindulhat egy újabb ügysorozat vele szemben.

A kölni ügyészség és az ORFK legújabb együttműködése mindenesetre azt sejteti, hogy a folyamatban lévő bírósági per ellenére, a hatóságok sem tekintik még befejezettnek a Tasnádi elleni eljárásukat.

Házkutatás a Márai ingatlanokban

A német hatóságok átiratban arra kérték az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy tartsanak házkutatást az üzletember magyarországi ingatlanjaiban - szállodáiban, családi házaiban -, azokat vegyék zár alá, valamint foglalják le ingóságait.

Előzmények

Márai Tasnádit még a hetvenes évek végén ismerte meg, amikor is a Lapkiadó Vállalat hirdetésszervezőjeként dolgoztak együtt. A Tasnádi-ügyben Márai Péter hatodrendű vádlottat a Pest Megyei Ügyészség különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és különösen nagy értékre elkövetett devizabűntettel vádolja.

Márai az ellene felhozott vádakat azzal cáfolta, hogy a német adóhivatal semmit nem kifogásolt a vádiratban szereplő cégek tevékenységében. Hozzátette: a német adóhivatal munkatársa hajlandó Magyarországon tanúskodni.

Tasnádi Péter korábban azt állította, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meg akarta öletni őt, s a nyomozást is ő kezdeményezte ellene, mert így akarta megbosszulni egy korábbi üzleti vitájukat. A belügyminiszter kétségbeesett próbálkozásnak titulálta a súlyos bűncselekményekkel vádolt férfi kijelentését.

A rendőrség a nyomozás alatt beállított egy ingyenes telefonszámot azok számára, akik sérelmére Tasnádi (vagy emberei) korábban különböző erőszakos bűncselekményeket követtek el, de nem mertek a rendőrséghez fordulni, amíg a vállalkozó szabadlábon volt. Bár a számra több bejelentés is érkezett, egyetlen új vádponttal sem bővült a Tasnádi-ügy.