Béla
13 °C
27 °C

Az országos rendőrfőkapitány megsértette Tasnádi személyiségi jogait

2001.06.29. 14:16
A bíróság szerint az országos rendőrfőkapitány megsértette Tasnádi Péter személyiségi jogait, mégsem kell az ORFK-nak kétszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítést fizetnie, csupán helyreigazítás szükséges. A perre azért került sor, mert Orbán Péter 1999 októberében a Nap-Keltében pribéknek nevezte Tasnádi munkatársait, valamint azt állította, hogy megpróbálta megvesztegetni az akkori Pest megyei főkapitányt.
Az országos rendőrfőkapitányt elmarasztalta a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert egy televíziós nyilatkozatban megsértette Tasnádi Péter személyiségi jogait. Az ítélet szerint mégsem kell kétszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítést fizetnie, elegendő csupán a helyreigazítás. Orbán Péter 1999 októberében a Nap-Kelte Kereszttüzében pribéknek nevezte a felperes munkatársait, valamint azt állította, hogy meg akarta vesztegetni az akkori Pest megyei főkapitányt.

A pribék szó hétköznapi

Tasnádi Péter magabiztosan ülte végig a tárgyalást
A szabályos idézés ellenére ismét nem jelent meg a bíróság előtt Orbán Péter, álláspontját írásban elküldött nyilatkozatával és ügyvédje közvetítésével fejtette ki. Úgy véli, az ügy akkori állásának megfelelően objektíven tájékoztatta a közvéleményt. A pribék kifejezést hétköznapi értelmezésnek szánta, hogy a nézők is értsék az önbíráskodás fogalmát. A bíróság szerint ez belefér a véleménynyilvánításba, de a beérdeklődésnek nevezett gyanúsítás már nem. Ezzel hamis látszatott keltett a kapitány, amivel megsértette a felperes jóhírnevét.

Szikinger István ügyvéd szerint egy bűnüldözési koncepció részeként akarják ügyfelét lejáratni. A főkapitány egy bűncselekmény elkövetéséről kész tényként beszélt, az "úgy emlékszem, hogy gazdasági bűncselekményekkel is gyanúsítják" pedig nem nevezhető hiteles tájékoztatásnak. Bizonyítékok hiányában állította azt is, hogy közvetetten Komáromi István Pest megyei főkapitányt meg akarta vesztegetni.

Nem volt indokolt a kétszázötvenezer

Pisztollyal, gépfegyverrel és mobiltelefonnal felszerelt őrök
Az alperes ügyvédje elmondta: a vesztegetést később a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetője is megerősítette Jónás József könyvében. Sőt Tasnádi testvére azt nyilatkozta, hogy a felperes "üzentgetett" Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánynak. Ez véleményük szerint egyenlő a beérdeklődéssel.

A bíró ítéletének indoklásában hangsúlyozta, hogy egy büntetőügyben objektív tájékoztatásra van szükség, amely összhangban áll az ügy akkori állásával. A jogsértés azonban nem volt olyan súlyú, hogy vagyoni kártérítést indokolna, lejárató taktikáról pedig szó sincs. Szikinger István a tárgyalás végén az Indexnek elmondta, ügyfelével való konzultáció után döntenek majd arról, hogy fellebbeznek, vagy elfogadják az ítéletet.

Az 1999. október 18-i nyilatkozat a Kereszttűzben
"[...]ebben az inkriminált Pest megyei ügyben bőven adtunk sajtótájékoztatót, és elmondtuk, hogy halált okozó testi sértéssel való felbujtással vádoljuk. Mert hát ha valaki a pribékjének azt mondja, hogy üsd le, és ettől valaki meghal, akkor az felbujtás a mi értékítéletünk és a jog szerint. [...] És hát milyen legyen az ember értékítélete, amikor beosztott tábornoka azt jelenti, hogy ilyen ötödik láncon keresztül beérdeklődtek nála, hogy harmincmillióért lehetne-e fogdából szabadulni? És olyan ravaszul, mint ahogy illik egy igazi bűnözőhöz."
15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft