Valér
-1 °C
0 °C

Tasnádi Péter már csak híres amerikai egyetemekben bízik

2008.09.01. 19:16
Miután itthon végül rendkívül magasnak találták az IQ-szintjét, a szervezett bűnözéssel vádolt Tasnádi az iratokat Amerikába küldte, hátha az ottani szakértők eltérő álláspontra jutnak.

Az életveszélyt okozó testi sértéssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádiról több elmeszakértői vélemény is készült. Az első szakértői páros szerint Tasnádit betegsége közepes fokban korlátozza abban, hogy cselekedete veszélyességét felismerje. Ezt a második szakértői páros egy MRI-vizsgálat után homloklebenysorvadás diagnózisával erősítette meg. Ezt követően enyhítette a Pest Megyei Bíróság Tasnádi egy korábbi büntetését felülvizsgálati eljárásban.

A harmadik vizsgálat készítői azonban eltérő véleményre jutottak. Kimondták, hogy a rendkívül magas IQ-val rendelkező Tasnádi Péternél beszámíthatóságát korlátozó tényező nincs. Az Egészségügyi Tudományos Tanács öttagú bizottsága a legutóbbi álláspontot tette magáévá. Szerintük a Tasnádi betegségét megállapítók túlértékelték a tüneteket, amelyek egy részét a hosszú börtönévek okozhatták.

Tasnádi ügyvédje, Tuza Péter a hétfői tárgyaláson szerencsétlennek nevezte, hogy az utolsó elmeszakértői bizottságot Bajnóczki professzor vezette, hiszen a szakértőnek a védővel nyilvános konfliktusa is volt már. Tasnádi Péter pedig elmondta, hogy üvöltözött a professzorral, amikor az elmeszakértői bizottság az intimitásokkal szükségképpen együttjáró vizsgálatát bilincsbe verve, BV őrök jelenlétében kívánta végezni. Emiatt Tasnádit ekkor nem is vizsgálták meg, a bizottság a régebbi iratokra alapozta a szakvéleményét

Tasnádi bejelentette, szeretné, ha külföldi szakértők vizsgálnák meg és az iratokat már megküldte két amerikai egyetemnek. A tárgyalást Kalina József büntető tanácsa október 15-én tanúk meghallgatásával folytatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!