Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tasnádi vádolja a belügyminisztert

2001.09.04. 12:42
Tasnádi Péter állítása szerint a jelenlegi belügyminiszter meg akarta öletni őt. A vállalkozó büntetőperének keddi tárgyalásán ügyvédje, Szikinger István emellett beszámolt arról, hogy betörtek az irodájába, majd néhány nappal később életveszélyesen megfenyegették telefonon. A belügyminiszter az Indexnek kétségbeesett próbálkozásnak titulálta a súlyos bűncselekményekkel vádolt férfi kijelentését.
A rendőrség is nyomozásba kezdett, amiért megfenyegették Tasnádi Péter egyik ügyvédjét - hangzott el a bűnszervezet létrehozásával, irányításával és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádi büntetőperének keddi tárgyalásán. "Ha nem hagyjátok abba a nyomozást Pintér ellen, kicsontozunk benneteket" - üzenték Szikinger István ügyvédnek augusztus 17-én telefonon. Ezt maga a védő jelentette be a tárgyaláson.

Bizonyítékok Pintér ellen?

Tasnádi Péter ügyvédje a tárgyaláson elmondta azt is, hogy természetesen nem nyomoznak Pintér Sándor belügyminiszter ellen, ám valóban vannak olyan adataik, amelyek arra utalnak, hogy Tasnádi Péterrel szemben manipulált eljárás folyik, és Pintér Sándor "bűnügyileg" meg akarja őt semmisíteni. - Az erre vonatkozó bizonyítékokat, ha addig nem ölnek meg, a bíróság elé fogom tárni - tette hozzá Szikinger István.

Az ügyvéd a tárgyaláson közölte azt is, hogy augusztus 11-én a nyaralásból hazatérve észlelték, hogy lakásuk zárját elrontották, az ügyvédi irodába pedig a tárgyalást megelőző napon törtek be, és egy kivételével minden számítógépet elvittek. A telefonos fenyegetés ügyében kényszerítés bűtettének alapos gyanújával meg is indította a nyomozást a IV. kerületi rendőrkapitányság.

Pintér és a KGB?

A két éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Péter a keddi tárgyaláson egy dossziét adott át a bíróságnak, mely állítása szerint olyan közjegyző által hitelesített nyilatkozatokat tartalmaz, melyek bizonyítják, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meg akarta őt öletni. - Egy volt KGB-ügynök állt kapcsolatban olyan bérgyilkosokkal, akiket az én megölésemmel bíztak meg, továbbá a világ legveszedelmesebb bérgyilkosa egy külföldi börtönben terhelő vallomást tett Pintér Sándorra. Nem ismerem, magától jelentkezett - állította a tárgyaláson Tasnádi Péter.

A védői és vádlotti bejelentések, észrevételek után a Pest Megyei Bíróság hozzákezdett a vádirat százmilliós nagyságrendű gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontjában a tanúk meghallgatásához. Az első tanú vallomása szerint Tasnádi Péter kártyapartnere volt a kilencvenes évek elején. Tasnádi felvetette neki, hogy egy ilyen eszes emberre szüksége lenne cégei vezetésében. Ezután a tanú a vállalkozó több cégében ügyvezető igazgató lett.

Vizsgálják Tasnádi könyvelését

A bíróság kérdésére a tanú állította, hogy az általa irányított cégekben a pénztári bizonylatok nem tartalmaznak valótlan adatokat. Bár néhány, több tízmilliós bevételi bizonylaton valóban nem szerepelnek Tasnádi aláírásai, illetve kétséges, hogy tőle származnak. A tárgyaláson az egyik bizonylat megtekintésekor az elsőrendű vádlott is úgy fogalmazott: "erre az aláírásra én se ismernék rá, de azért valószínűleg az enyém".

Az ügyvédeivel való konzultáció után Tasnádi közölte a bírósággal, hogy a könyvelésről egyelőre nem kíván nyilatkozni. A tárgyalás csütörtökön szakértők meghallgatásával folytatódik az említett vádponttal kapcsolatban.

Pintér nem foglalkozik egyedi ügyekkel

A belügyminiszter a szóvivője útján az Indexszel közölte: egyedi ügyekkel eddig sem foglalkozott, és ezt a jövőben sem fogja megtenni. Amúgy ez nagyon kétségbeesett próbálkozás a védelem oldaláról - vélekedik.