Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tasnádinak nem kellett Orbán kétszázötvenezre

2001.10.02. 12:28
A másodfokú tárgyaláson Tasnádi Péter már nem követelt kétszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítést, csupán helyreigazítást, amiért Orbán Péter a Nap-Keltében megsértette a személyiségi jogait. A bíróság szerint a főkapitány bizonyítékok hiányába állította, hogy a felperes harmincmillió forintért akart szabadlábra kerülni. A tárgyaláson a már megszokott szigorú biztonsági intézkedések is hiányoztak, csak néhány gépfegyveres őr mutatta, Tasnádi Péterrel állunk szemben.
Tasnádi ezúttal fényképezni sem engedte magát
A másodfokú bíróság ítélete szerint Orbán Péter országos rendőrfőkapitány megsértette Tasnádi Péter személyiségi jogait, amikor a Nap-Keltében adott nyilatkozatában arra utalt, hogy a felperes harmincmillió forintért akart az előzetes letartóztatásából szabadulni. A főkapitány ezért saját költségén köteles helyreigazítást közölni az érintett műsorban.

Az elsőfokú tárgyaláson Tasnádi még kétszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítést követelt, mert állítása szerint üzleti kapcsolatai is megsínylették a főkapitány kijelentéseit. Ezt a keddi tárgyaláson már nem tartotta fent, így a bíróságtól csak az ítélet helybenhagyását kérte. Orbán Péter azonban fellebbezett, de a bíróság előtt ezúttal sem kívánt megjelenni, az Országos Rendőr-főkapitányság jogi képviselői pedig nem óhajtották helyette kifejteni a véleményét.

Már nem őrzik úgy Tasnádit

Az egyébként önbíráskodással, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel, zsarolással, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, különösen nagy értékben elkövetett sikkasztással, adócsalással, devizabűntettel, illetve bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi tárgyalása ezúttal hisztériamentesen zajlott le. A Fővárosi Bíróság épületét nem zárták le hermetikusan, és az újságíróknál sem kerestek fegyvert. Őrökben és géppisztolyokban azonban nem volt hiány, de láthatóan kisebb biztonsági intézkedések mellett zajlott a tárgyalás.

Az 1999. október 18-i nyilatkozat a Kereszttűzben
"[...]ebben az inkriminált Pest megyei ügyben bőven adtunk sajtótájékoztatót, és elmondtuk, hogy halált okozó testi sértéssel való felbujtással vádoljuk. Mert hát ha valaki a pribékjének azt mondja, hogy üsd le, és ettől valaki meghal, akkor az felbujtás a mi értékítéletünk és a jog szerint. [...] És hát milyen legyen az ember értékítélete, amikor beosztott tábornoka azt jelenti, hogy ilyen ötödik láncon keresztül beérdeklődtek nála, hogy harmincmillióért lehetne-e fogdából szabadulni? És olyan ravaszul, mint ahogy illik egy igazi bűnözőhöz."