Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Tasnádi írta a vesztegetésgyanús levelet

2008.01.18. 16:05
Hónapok óta próbálják a hatóságok bizonyítani, hogy Tasnádi Péter büntetését fals orvosi szakvélemények alapján felezték meg. A gyanú részben egy levélen alapul, amiben egy Péter szignójú illető 3 milliót kér az igazságügyi szakértőknek. Tasnádi az Indexnek elismerte: ő írta a levelet. Ám szerinte az a szakértői vélemények elkészülte után született, és valójában csak alibi volt, hogy visszaszerezhesse pénzét.

"Igen, én írtam a levelet" - felelte Tasnádi Péter az Indexnek arra a kérdésére, hogy ő vetette-e papírra azt a kézzel írott, a az MTV Híradójában bemutatott levelet (címzettje egyelőre ismeretlen), amiben egy Péter szignójú illető összesen hárommillió forintot kér az igazságügyi szakértőknek. Emlékeztetőül: a Budapesti Nyomozó Ügyészségen tavaly ősszel indult nyomozás egy orvosi szakvéleménnyel kapcsolatban. Tasnádi Péter egyik korábbi, jogerős büntetését ugyanis agysorvadásra hivatkozva utólag 4 és fél évről a felére csökkentették.

"Én bárkinek elmondtam volna őszintén, hogy mi a helyzet, de senki nem kérdezte, sem a hatóságok sem a média" - állította az Indexnek Tasnádi. (Aki egyébként a jövőben sem kíván elzárkózni a nyilvánosságtól, azt mondja, honlapján bárki faggathatja, őszintén válaszol.) Szerinte ugyanis semmilyen bűncselekményt nem követett el, a levél ugyanis azután kelt, hogy az orvosi szakvélemény már megszületett.

Úgy tudjuk, hogy ebben a hatóságok azért nem olyan biztosak, ám dolgukat alaposan megnehezíti. hogy Tasnádi nem kanyarított dátumot sorai alá. A hivatalos verzió csupán annyit mond, hogy a Budapesti ügyészség vesztegetés és egyéb bűncselekmények miatt nyomoz Tasnádi ellen. Tasnádi azonban azzal érvel, hogy szó sincs korrupcióról, ez csupán egy alibi levél, a szakértőknek kért összeggel próbált pénzt (vissza)szerezni hozzá közel álló személyektől. (Magyarán: van már egy kész szakértői vélemény, amire nem kell költeni, de ezt nem tudják azok, akiktől pénzt kért a szakértői vélemények finanszírozásához, s így Tasnádi szép kis summához juthat.)

Mindenestre most valószínűleg új orvosi szakvélemény készül, illetve vizsgálják a már meglévőket. Zamecsnik Péter, a vállalkozót egy másik ügyben képviselő ügyvéd szerint kizárt, hogy orvosszakértő pénzért állítson fel diagnózist. "Annyi biztos, hogy agysorvadásom van, ezt két MR vizsgálat támasztja alá" - szögezte le Tasnádi.