Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tasnádi ismét őrizetben

2004.10.07. 15:45
Az Index információi szerint szerda kora este a rendőrség őrizetbe vette Tasnádi Pétert. Úgy tudjuk, a Nemzeti Nyomozó Iroda felbujtással gyanúsítja, tájékoztatást azonban csak későbbre ígértek. Az őrizetbe vétel tényét megerősítette Tasnádi védője, de információkat ő is csak csütörtökre ígért. A rendőrség csütörtökön kezdeményezte az ügyészségnél a vállalkozó előzetes letartóztatását.
Az Index több egymástól független forrásból származó információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán kora este őrizetbe vette Tasnádi Pétert. A korábban önbíráskodás és súlyos testi sértés miatt felbujtóként jogerősen elítélt vállalkozót értesülésünk szerint ezúttal nem adóügyei miatt tartóztatták le.

Tasnádi védője az Indexnek megerősítette az őrizetbe vétel tényét. A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint a rendőrök már ki is hallgatták Tasnádi Pétert, és "közveszély okozás bűntettében felbujtóként" gyanúsították meg.

Tasnádit azzal gyanúsítják, hogy ő rendelte meg szeptember elején egy volt rendőrtiszt terepjárójának felgyújtását. A Grand Cherokee terepjárót szeptember elsején Budapesten, a XIII. kerületi Hotel Hélia őrzött parkolójában, molotov-koktéllal gyújtották fel. A gépkocsi tulajdonosa, a BRFK akcióosztályának egy volt tisztje már régebb óta tartott fenn kapcsolatot Tasnádival.

Tasnádi Péter és védője ellenvetéssel élt a vállalkozó rendőrségi kihallgatásán, amikor közveszély-okozás felbujtójaként gyanúsították meg a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Tuza Péter ügyvéd az Indexszel azt is közölte, Tansádi tagadta a bűncselekmény elkövetését. Mint megtudtuk a rendőrség kezdeményezése alapján pénteken délután dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság arról indokolt-e Tasnádi előzetes letartóztatásba helyezése.

A rendőrség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön kezdeményezte Tasnádi Péter előzetes letartóztatását.

Házi őrizetből előzetesbe

Tasnádi Pétert 1997 és 1999 között elkövetett bűncselekmények miatt részben felbujtóként elkövetett többrendbeli önbíráskodással, súlyos testi sértéssel, zsarolással, lőfegyverrel való visszaéléssel, sikkasztással, több rendbeli adócsalással és bűnszervezet létrehozásával, irányításával vádolják.

A férfit még 1999. szeptemberében tartóztatták le és az első fokú ítélet kihirdetéséig előzetes letartóztatásban volt. A tárgyalásokat különleges biztonsági intézkedések között tartották. Az első fokú ítélet után Tasnádi házi őrizetbe került, de miután kiderült, hogy rövid idő alatt többször is megsértette a szabályokat, a Legfelsőbb Bíróság ismét elrendelte az előzetes letartóztatást.
Jogerős ítélet 2002 decemberében>>>

Május elsején szabadult

Kedvezményekkel, május elsején szabadult négy és fél éves börtönbüntetésének letöltése után Tasnádi Péter. A jogerős bírói döntés alapján négy és fél évet kellett Tasnádi Péternek börtönben töltenie. A bíróság ugyanakkor egy korábbi, két éves felfüggesztett börtönbüntetés letöltését is elrendelte.
Az Index a börtön előtt várta Tasnádit>>>
Tasnádi szabadulása jogerős>>>

Börtönbüntetésének legutolsó napján, április 30-án, egy ingatlanügylettel összefüggő adócsalás vádjával újabb büntetőper kezdődött Tasnádi Péter ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bírósághoz benyújtott vádirat csaknem negyedmilliárd forintos adócsalást ró a terhére.
Ítélethirdetés novemberben várható>>>