Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tátot az új töltés sem védi

2006.04.03. 12:33
Az Esztergomtól tíz kilométerre nyugatra fekvő Táton kritikus az árvízi helyzet, de nem a Duna, hanem két kis patak miatt. Az unyi és a kenyérmezei patak vize nem tud a Dunába folyni, ezért hiába kapott a település vadonatúj gátat a 2002-es árvíz után, az ötezres település lakói nem aludhatnak nyugodtan.

6:21: a 11-es út Esztergomból kivezető szakasza Az Esztergom végét jelző tábla után az út víz alatt van. Csónak közeledik a parthoz, a közeli betonkeverő üzem telephelyéről evez az éjszakás biztonsági őr, társa a parton várja. "Biciklivel három és fél kilométert kellene tekerni a városhatártól, így két kilométer evezéssel megúszom" - viccelődik Kondor Gábor, az éjszakás.

#alt#
Megjött a váltás (Fotók: Huszti István)

A betonkeverő üzem egy magaslaton fekszik, még húsz centiméteres vízszintemelkedés kellene ahhoz, hogy körbevegye a víz. Az utolsó esztergomi házból pongyolában jön ki egy asszony; úgy becsüli, hogy még kell néhány centiméteres emelkedés, hogy elérje a 2002-es szintet.

6:50: a párkányi híd lába A hullámteret elöntötte a víz, de a töltés még bírja terhelést.

#alt#
Kis-Duna sétány

7:07: Kis-Duna sétány, Esztergom Vízügyesek járőröznek a parton, és ellenőrzik, hogy az előző napokon jól rakták-e a ki a homokzsákokat a nejlonnal letakart mellvéden. "A cigányok jól dolgoznak, több eszük van, mint a főnökeinknek - mondja a járőrszolgálat egyik tagja. - Szabolcsban, a Tisza áradásakor kijött a főnökük, megmondta, hogy melyik zsákot hová rakják. Még a katonák sem dolgoztak ilyen jól."

A hullámtérben minden víz alatt van, a futballkapuknak csak a teteje látszik ki. A tribünre néhány kutya menekült a víz elől, és két férfit is látni. Valószínűleg hajléktalanok, a vízügyesek legalábbis semmit sem tudnak róluk.

#alt#
Hiánycikk volt a homokzsák

7:50: Tát, Újtelep Az Esztergomtól néhány kilométerre fekvő ötezer lelkes településre jókora kerülővel lehet csak eljutni, mert a Duna-menti 11-es utat elöntötte a víz. Két tűzoltóautó szivattyúzza a házak közé beszivárgó vizet. "Ha az államra vártunk volna, akkor már régen betört volna a víz - mondja egy férfi. - Hétvégén az egész falu kint volt, két-háromezren is erősítették a gátakat, miközben még homokzsákokért is úgy kellett kuncsorognunk." Azt mesélik, hogy a képviselőjelöltek is versenyt lapátolták, az idei választás végre nem szavakban, hanem a gáton dőlhet el.

#alt#
Erősítik az új gátat

A tűzoltókat a németországi testvérvárostól kapták, az Opel már a 39. évét tapossa, de a Mercedes sem sokkal újabb.

Táton a 2002-es árvíz után új gátat építettek, és ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, mert a régóta várt elkerülő utat is a töltésre vezették. A gáttal nincs is baj, bírja a terhelést, viszont az unyi és a kenyérmezei patak vize nem tud belefolyni a megáradt Dunába, ezért Tátot most körülvette a víz.

8:15: Tát, gátépítés "Vannak lyukak" - mondja egy munkás a gátépítésen. Kilométer hosszan hordják a teherautók a homokot az új gáthoz, aminek nem a Duna, hanem a patakok vizét kell megfognia. Három asszony kávét hoz a munkásoknak. Vízügyes szakkifejezéseket használnak nagy magabiztossággal, van már tapasztalatuk. 1991-ben azt hitték, hogy annál magasabb már nem lehet a víz, ezt gondolták 2002-ben is, és most sem tudják elképzelni, hogy még ennél is nagyobb víz jöhet.

Pedig jöhet, mert a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén elkezdett olvadni a hó, és esik is arrafelé, akkor pedig a keddre várt tetőzést újabb árhullám követheti. És akkor nem egy-két napig lötyög a víz, hanem akár hetekig, alaposan átáztatva a gátakat.

Ja, a lötyögő víz azt jelenti, hogy tartósan beáll egy szintre, vagyis addig lötyög, amíg meg nem indul az apadás. Igen, ezt az asszonyoktól tudom.