Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Középiskolásokat temetett maga alá a lavina

2003.01.29. 11:36
Hét halálos áldozatot követelt a keddi lavinaszerencsétlenség a lengyel Tátrában. A 13 középiskolás két, hegyi túrák vezetésére alkalmatlan tanár kíséretében érkezett a szünidei síelésre.
A lengyel Tátrában a keddihez fogható lavinaszerencsétlenség nem történt eddig; a tragédia minden valószínűség szerint 7 halálos áldozatot követelt, akiknek többsége középiskolai tanuló volt.

Eddig csak három holttestet sikerült kiásni

Szerdán reggel újraindult a mentőakció a hó alatt rekedt hat áldozat felkutatására. Életben maradásukra nincs semmi esély. Kedden estig a betemetett 9 közül mindössze 3 embert sikerült kiásni, egyet közülük - egy 22 éves fiatalembert - holtan. A sziléziai Tychyből szünidei tátrai túrára érkezett csoportban 13-an voltak, líceumi tanulók és egy sportklub tagjai. Két felnőtt felügyelt rájuk, de egyiküknek sem volt a téli hegyi túrák vezetésére jogosító képesítése. A betemetett hat áldozat közül öt középiskolás (két lány és három fiú) és egy nevelőtanár.

Négy gyereket szállítottak a zakopanei kórházba, közülük egynek az állapota válságos, őt időközben megoperálták. Kedden este Zakopanéba érkeztek a középiskolások szülei és Tychy város vezetői.

Csak olvadáskor kerülhetnek elő a középiskolások tetemei?

A tátrai hegyi mentők képviselői kedd esti sajtóértekezletükön elmondták, hogy a Lengyel-Tátrában ekkora tragédia még sohasem történt. Voltak lavinák, melyek négy, legfeljebb öt embert betemettek, de ilyen nagy számú és ilyen fiatal áldozatokkal járó szerencsétlenségre korábban nem volt példa.

Szakemberek szerint elképzelhető, hogy a holttesteket a zord időjárási viszonyok, a hó és a kemény tél miatt csak tavasszal fogják megtalálni, mint ahogy ez már a korábbi években is nem egyszer megesett.