Jusztina
3 °C
16 °C

Tűzoltótankkal is oltották a Tátrát

2005.08.02. 10:59
A környezetvédők és a hatóságok között abban sincs egyetértés, hogy mekkora kárt okozott a hétvégi tátrai tűzvész. A természetvédők szerint a tavalyi orkán után hiba volt, hogy a gyúlékony gyökereket nem szedték össze.

A tűzoltóság szerint tizenkétmillió koronás (hetvenötmillió forint) kárt okozott a hétvégi tátrai tűzvész, a környezetvédők ennek többszörösét saccolják, írja az Új Szó.

A gyúlékony gyökerekhez nem nyúlnak

#alt#
Tűzoltás a Tátrában (Fotó: Piros Péter)

A tűzvész veszélyére június elejétől több környezetvédő szervezet is figyelmeztetett, mondta el a pozsonyi napilapnak Lubica Trubíniová természetvédő, aki szerint egy hónappal ezelőtt nem a Tátra legvédettebb övezetében, a Koprová és a Tichá-völgyben kellett volna megkezdeni a tavaly ősszel szélvész sújtotta terület tisztítását.

A természetvédőnek "az az érzése", hogy a Magas-Tátrában csak a kidőlt fák törzseit szedik össze, mivel ezért kapnak pénzt, a gyúlékony gyökerekhez nem nyúlnak.

A miniszter nem érti

Simon Zsolt földművelésügyi miniszter csodálkozásának adott hangot, hogy a környezetvédők büntetlenül, mindennemű következmények nélkül vádaskodhatnak és közzétehetnek felelőtlen nyilatkozatokat. Vádjaikat megalapozatlannak tartja, és szerinte abbahagyhatnák végre a támadásokat.

A 230 hektárra szétterjedt tűz oltásával elsősorban a levegőből próbálkoztak. Az akcióban 30 tűzoltóautót, 4 ciszternát, 3 speciális Mercedes Unimog gépkocsit, egy tűzoltó tankot, négy helikoptert és négy repülőgépet is bevetettek. A tüzet végül az eső oltotta el.

Tavaly novemberben orkán pusztított a Magas-Tátrában több ezer hektáron. Riport a helyszínről>>>