Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Március elején sem jön a tavasz

2005.02.21. 12:06
Csütörtökig nem változik az időjárás Magyarországon: marad a fagypont körüli hőmérséklet, nyugaton sok hó, az ország középső részén havas eső, keleten eső várható. A havazás miatt kisebb balesetek történtek a budai hegyekben. A hét második felétől szárazabb, hideg idő várható, március elején még nem jön a tavasz.

Fagypont alatti hőmérséklet, szürkeség, sok csapadék - az elkövetkező napokban ez határozza meg a Kárpát-medence időjárását, mondta az Indexnek Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétfőn délelőtt 11 óra tájban Budapestet is elérte a havazás, ebben az időpontban a Csepel-sziget környékén havazott a legintenzívebben. Németh elmondta, a 11 órás jelentések szerint a Miskolc-Debrecen tengelytől északra egyelőre süt a nap, igazi kirándulóidő van, ez azonban csak átmenet: a Magyarország időjárását meghatározó mediterrán ciklon hamarosan ott is kifejti hatását.

Németh adatai szerint a következő napokban az ország nyugati részén tartósan nulla fok alatti lesz a hőmérséklet, és mivel a havazást erős szél is kíséri, hóátfúvásokra, lefagyásokra kell számítani. Az ország keleti részén enyhébb lesz az idő, ennek megfelelően a csapadék inkább eső formájában hullik le, míg a Kárpát-medence középső részén havas eső várható.

Márciusi tél

16 Celsius-fok Grönlandon
Rendkívüli hőhullám ejtette ámulatba Grönland lakosságát a hét végén: a sziget legdélibb csücskében fekvő egyik városban, Narsarsuoqban 16 Celsius-fokot mértek, azaz jóval melegebb volt az idő, mint Dél-Európában. Az időjárási feljegyzések kezdete óta soha nem fordult elő az északi sarkkörön messze túlnyúló félszigeten, hogy februárban ilyen magasra kússzon fel a hőmérő higanyszála, derült ki a TV2 dániai televízió vasárnapi híreiből. A magas hőmérséklet a dél felől érkező, kirívóan enyhe légtömeg következtében alakult ki. A téli kánikulának azonban hamarosan vége szakad az időjósok szerint. (MTI)

Csütörtöktől erősebb lehűlés, de szárazabb, naposabb idő várható. Németh elmondta, a tavasz megjelenésére egyelőre a távolabbi előrejelzések sem utalnak: a március is igazi téli hideggel érkezik.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az Indexnek hétfőn délelőtt azt mondta, a hó egyelőre nem okozott drámai helyzetet sehol az országban. Lelassult a forgalom, és volt egy pár műszaki mentés, de ilyenkor ez normálisnak mondható, tette hozzá.

Délután fél három körül egy kamion és egy autó borult árokba a frissen hullott hóban a budai hegyvidéken, értesült a HavariaPress. Az 1-es fõút biatorbágyi szakaszán egy kamion fának csapódott, majd az árokba borult. Ugyanebben az idõpontban a 10-es főúton Piliscsaba és Pilisvörösvár között is a feje tetejére állt egy Citroen. Egyik helyszínen sem sérült meg senki, de a mentési munkálatok idején az érintett szakaszokon fennakadásokra kell számítani.

Ítéletidő Olaszországban

Viharos erejű széllel és havazással tért vissza a rossz idő Olaszország sík vidékeire és a déli területekre. Calabriában 80 centiméter hó hullott az elmúlt 24 órában, szállingózik a hó Velence történelmi központjában is, Rómában pedig hóriadót rendeltek el. Velencében a hó mellett az erős szél is gondokat okoz a közlekedésben, Veneto tartományban több autópályaszakaszon kötelezővé tették a hólánc használatát, de Milánóban is komoly közlekedési dugókat okozott a havazás. Bologna körzetében ugyancsak esik a hó vasárnap óta.