Mátyás
-6 °C
1 °C

Késik a tavasz, maradnak a mínuszok

2006.03.01. 07:29
Az országban mindenütt jócskán fagypont alatti a hőmérséklet, van ahol mínusz tíz celziusz fok körüli értékeket mértek. A nap hátralévő részében kezdetben erősen megnövekszik, majd csökken a felhőzet, és hosszabb időszakokra kisüt a nap. Péntektől sokfelé várható havazás, vasárnaptól egyre inkább az eső lesz jellemző.

Bár a naptár szerint már március van, ez a szerda reggeli hőmérsékleteken egyáltalán nem látszik. A metnet.hu friss adatai szerint az országban mindenütt jócskán fagypont alatti a hőmérséklet, van ahol mínusz tíz celziusz fok körüli értékeket mértek. Az ég jórészt derült, helyenkén - főként keleten - felhős csak az ég, az ilyen területeken hószállingózás is előfordulhat, szél egyelőre szerencsére nem fúj, így a hőérzetünk nem jelez hidegebbet a ténylegesnél.

Az előrejelzések szerint kezdetben erősen megnövekszik, majd napközben csökken a felhőzet, és hosszabb időszakokra kisüt a nap. Délen és keleten várható elszórtan kisebb-nagyobb havazás, havas eső. Az északkeleti szél megélénkül, csütörtökön délnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -8 fok között, a kevésbé felhős, hóval borított helyeken -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 0, +5 fok között, északkeleten kevéssel 0 fok alatt valószínű.


A spanyolországihoz hasonló hóhelyzet azért nem várható

A térségünkben örvénylő több középpontú ciklonrendszer alakítja a következő 36 óra időjárását. Hatásukra változékony, de az évszakos átlagnál hidegebb idő várható. A magasban kezdődő melegedés miatt a télies időjárás ellenére a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek a légköri változásokra érzékenyeknél. Az esetleges fejfájásnak, levertségnek, fáradékonyságnak légköri okai lehetnek. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Mivel továbbra is számítani kell havas, csúszós, síkos útszakaszokra, emiatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükszég. Helyenként ködfoltok is nehezíthetik a közlekedést.

A következő napokban változékony, de eleinte még télies hőmérsékletű időjárás várható. Péntektől csapadékosra fordul az idő, eleinte sokfelé várható havazás, majd vasárnaptól egyre inkább az eső lesz jellemző. Többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék, és a szél is gyakran lesz erős.