Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Átverték a taxisok az álruhába bújt polgármestert

2005.01.14. 13:25
Évek óta csalnak a prágai taxisok. A cseh főváros polgármestere - egy újság felkérésére - saját maga győződhetett meg a főként turistákat érintő csalásokról. Az újság tesztjén a 15 taxis közül csak három volt korrekt.
Pavel Bém, polgármestert is meglopták a csalásokról elhíresült gátlástalan prágai taxisok, amikor a cseh főváros első embere olasz turistának álcázva magát személyesen próbált meggyőződni a taxisok világában uralkodó állapotokról.

Szégyent hoznak Prágára

A polgármestert erre az akcióra a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes kérte fel, amely már hosszabb ideje rendszeresen foglalkozik a taxisok csalásaival, akik - mint az újság írja - csak szégyent hoznak Prágára és Csehországra. A cseh fővárost évente mintegy négymillió külföldi turista keresi fel, többségük nem ismeri ki magát a városban, s ezért gyakran könnyű prédái a csaló taxisoknak. A város vezetése évek óta különféle módon próbálja megoldani a problémát, eddig nem nagy sikerrel.

Az álruhás próba során a polgármestert és a lap riporterét már az első útjukon meglopták: a három kilométeres útért a szabályok szerint mintegy 130 koronát (körülbelül ezer forint) kellett volna kérnie a taxisnak, de ő 785 koronáról (körülbelül 6200 forint) állított ki számlát. Ráadásul a számla is hamis volt, s valótlan adatokat tartalmazott.

Kemény büntetést ígérnek

"Ez a taxis a lehető legkeményebb büntetést érdemli. Az ügyet haladéktalanul átadom az illetékes ellenőrző szerveknek" - mondta Bém. A maximális büntetés a taxisengedély bevonásán kívül csalásért egymillió korona, míg a hamis számláért további 250 ezret róhat ki a főváros illetékes ellenőrző szerve. A néhány további próbaút többségénél szintén csaltak a taxisok, de már kisebb mértékben. Egy tavaly kirobbant botrány után a Mladá Fronta Dnes riporterei 15 utat tettek meg taxival külföldi turistának álcázva magukat. Kiderült, hogy 12 esetben ismét átvágták őket, s csak három taxis volt korrekt.

A cseh főváros vezetése azt is tervezi, hogy a taxikban márciustól kezdve kötelezően ki lesz függesztve a leggyakrabban használt útvonalak ára, hogy az utasok azonnal tájékozódni tudjanak, hogy nagyjából mibe fog kerülni az útjuk.