Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Életfogytot kapott a gyilkos és a felbujtó

2008.09.30. 14:24
Mindössze 16 ezer forint volt annál a soproni taxisnál, akit egy testvérpár fejbe lőtt egy egykori fegyőrtől szerzett lőfegyverrel. Most mindhárman évtizedeket ülhetnek a rácsok mögött.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a soproni taxis gyilkosság felbujtóját és az egyik elkövetőjét a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. Az elkövető 21 éves féltestvére tettestársként 16 év fegyházbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta előre kitervelten, nyereségvágyból, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberölésben, továbbá fegyveresen elkövetett rablás bűntettében és egyéb bűncselekményekben. Az életfogytiglanra ítélt 27 éves férfi 30 év szabadságvesztés után bocsátható feltételes szabadságra. Mindkét vádlottat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A tényállás ismertetésekor kiderült, hogy mindkét vádlott gyakran volt pénzzavarban, így arról beszéltek, miként lehetne bűncselekményekből szert tenni pénzre. Az idősebb, másodrendű vádlott (aki korábban fegyőrként dolgozott), ellopott lakótársától, volt kollégájától egy maroklőfegyvert. A pisztollyal kiraboltak egy soproni játéktermet, s 200 ezer forintot zsákmányoltak.

Majd 2006. február 2-án este taxiba ültek, miután a csőre töltött pisztolyt az idősebbik elkövető átadta öccsének azzal az instrukcióval, hogy húzza meg a ravaszt, ha a taxis ellenállást tanúsít. Az elsőrendű vádlott a kocsiban hátul ült, onnan ráfogta a fegyvert a taxisra, s amikor a kocsi vezetője hátradőlt, azt ellenállásnak ítélte és tarkón lőtte az 57 éves embert, aki azonnal meghalt. A taxis tárcájában mindössze 16 ezer forint volt. A fegyvert szétszerelték, eltüntették. A rendőrségnek az elsőrendű vádlott mutatta meg a helyet, ahova a pisztoly részeit szétszórták.

A kihallgatások során mindkét vádlott gyakorta változtatta vallomását, felcserélték szerepeiket. Leleplező volt azonban egy levél, amelyet már a letartóztatásuk után az idősebb vádlott írt öccsének, ez azonban nem került ki a büntetés-végrehajtási intézetből. Ez a levél tartalmazta a fegyveresen elkövetett kaszinós rablás és a taxis gyilkosság esszenciáját.

A cselekmények minősítésével összefüggésben a bíró hangoztatta: a kezdeményező, a felbujtó kapja a súlyosabb büntetést. Esetében súlyosbító körülménynek minősítette a bíróság, hogy a törvény őre volt közel öt évig az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, ezt követően lépett a bűn útjára. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért az ítélettel kapcsolatban, a vádlottak enyhítésért fellebbeznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!