Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megöltek egy taxisofőrt Tatabányán

2005.09.21. 16:22
Véres gyilkosság történt szerda éjjel Tatabányán. A meggyilkolt taxis holttestét egy járókelő fedezte fel, a rendőrség nem sokkal később elfogott és őrizetbe vett egy férfit, akinek köze lehet a történtekhez.

Meggyilkoltak egy taxisofőrt Tatabányán. A taxit és a benne lévő holttestet egy járókelő fedezte fel éjfél körül a Komárom-Esztergom megyei megyeszékhelyen, a város hétvégi övezeti részén, a Szőlődombi útra vezető egyik dűlőúton.

Az úton keresztbeálló taxi, a kocsiból kilógó láb és feltűnően sok vér fogadta a helyszínre érkező rendőröket, mondta Kovácsné Trázsi Csilla, a Komárom-Esztergom megyei Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese.

Gyilkosság a Baromállás dűlőn

Takács Zoltán, a meggyilkolt taxis egyik munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a 32 éves taxis öt éve dolgozott az Új Taxinál. Felesége, gyereke nem volt, és mindig éjszaka dolgozott. Kialakult utaskörrel rendelkezett, sokan úgy emlegették, hogy a legjobb, legkulturáltabb taxis a városban. A történtekről senki nem tud semmit, segélykérés nem érkezett a taxistól, azt sem tudják, hogy mit kereshetett a taxis a város északi részén lévő Baromállás dűlőn.

A kertesházas környék, ahol a vérbefagyott fuvarozót megtalálták elég "sötét hely, közvilágítás nincs, elhagyatott külterület", mondta az Indexnek Takács Zoltán, hozzátéve, hogy a Baromállás dűlőre ezért nem is nagyon járnak a tatabányai taxisok, mert még megfordulni sem nagyon lehet az úton. "Nem tudni, hogy került oda, hiszen ő mindig nagyon vigyázott, sosem vett fel olyan utast, akitől tartott, vagy aki gyanús ruházatú volt. Megválogatta utasait, tulajdonképpen majdnem mindig fix fuvarokkal ment."

Éjszakai ügyelet

Mivel Tatabánya nem túl nagy város, ezért az éjszakai munkát minden taxistársaság egy- vagy kétfős ügyeletekkel oldja meg. Az Új Taxi éjszakai ügyeleteit mindig a most meggyilkolt férfi vitte, az adódó fuvarokat pedig egy központi diszpécserszolgálat osztja szét a taxisok között. A rendőrség többek között azt is vizsgálja, hogy kik utaztak utoljára a gyilkosság előtt a taxiban.

A nyomozók elfogtak egy zavartan viselkedő férfit a helyszín közelében, kihallgatása délutánra befejeződött, jelenleg folyik a kihallgatása során felmerült információk ellenőrzése. Az ügy részleteiről a rendőrség későbbre ígért részletes tájékoztatást, Kovácsné Trázsi Csilla az Index érdeklődésére annyit mondott, hogy őrizetbe is vették az elfogott férfit, de hogy mivel gyanúsítja a rendőrség, azt a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árulják el. Az ügyben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomoz.

Taxisgyilkosságok Magyarországon
 • 2005. március 27. - Debrecenben több késszúrással megöltek egy 68 éves taxist, akinek a holttestét másnap találták meg a városhoz tartozó Nagymacs egyik utcájában. Gépkocsijára később a holttesttől több kilométerre bukkantak rá a rendőrök.
 • 2001. május 19. - Budapesten, a XV. kerületben, a Bocskai és Dugonics utca sarkán holtan találtak rá egy taxisra. Táskáját az ismeretlen tettes elvitte, gépkocsiját később megtalálták.
 • 2001. május 14. - Nagykanizsán több lövéssel megöltek egy 30 éves taxisofőrt. Az áldozat autóját ellopták, a kiégett Nissant Szepetnek község közelében megtalálták.
 • 1999. november 4. - Romániában eltűnt egy 63 éves makói taxisofőr. A nyomozás során kiderült, hogy a férfit két román állampolgár támadta meg. A tettesek a taxist halálra verték, és gépkocsiját is elvitték. A holttestet Aradtól nem messze, egy árokban találták meg november 12-én.
 • 1998. szeptember 16. - Eltűnt egy szegedi taxis, akinek a kocsiját másnap találták meg elhagyottan a Tolna megyei Bonyhád közelében. A taxis holttestére október 9-én leltek rá a Csongrád megyei Domaszék határában.
 • 1998. január 25. - Siófokon két huszonéves férfi brutálisan megölt egy 35 éves taxist. A sofőrt kirabolták, kirakták az autóból, és a kocsival elhajtottak. A támadókat február 17-én elfogták.
 • 1997. november 21. - Két 14 éves lány vízzel telt palackkal leütött, majd halálra rugdosott egy taxisofőrt. A holttestet a XVII. kerület egyik erdős részén, a rákoskeresztúri temető közelében találták meg. A tetteseket a rendőrség elfogta.
 • 1996. december 14. - Budapesten a X. kerületi Kismartoni úton több lövéssel meggyilkoltak egy taxisofőrt, majd kirabolták.
 • 1995. december 2. - Pécsett megöltek egy 35 éves taxisnőt. Támadója sem a pénzét, sem az ékszereit nem vitte magával.
 • 1995. március 28. - Nagyharsány és Villány között kiraboltak és fejbe lőttek egy 26 éves siklósi taxist. A jugoszláv állampolgárságú gyilkost két nap múlva elfogták.
 • 1993. július 10. - Debrecenben egy rendőr törzsőrmester, miután több lövéssel megölte élettársát, taxit hívott. A városból kivezető úton rálőtt a 26 éves taxisra, kilökte a kocsiból, majd elhajtott. Végül a rendőr tűzharcba keveredett, fejlövést kapott, és a kórházban meghalt.
 • 1993. július 1. - A Hűvösvölgyben meggyilkoltak egy 42 éves budaörsi taxist. Az elkövetőt a rendőrség rövidesen elfogta.
 • 1992. november 25. - Győrött ismeretlen tettes több késszúrással megölt egy 23 éves taxist, s elvette néhány ezer forintját. A gyilkost december 10-én elfogták.
 • 1991. november 25. - Nyíregyházán meggyilkoltak egy 24 éves taxist, majd kidobták az autóból, amivel a gyilkosok továbbhajtottak. A két tettest a rendőrség december 6-án elfogta.
  (MTI)