Móric
14 °C
17 °C

Emberkereskedelemmel vádolják Danika rokonait

2003.09.17. 13:17
Emberkereskedelem minősített esetével vádolják a Rácz Károly, művésznevén Terry Black által örökbefogadott Danika vér szerinti szüleit és nagymamáját. Az ügyészség szerint ugyanis a vádlottak pénzt kértek az örökbeadásért.
A vád az elkövető nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem, melyért a három társtettes akár nyolc éves szabadságvesztéssel is sújtható.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint fiatalkorú V. György és V. Éva 1998 óta kisebb megszakításokkal élettársi kapcsolatban éltek, 1999-ben gyermekük született és 2001 őszére várták második gyermeküket. A pár közös háztartásban élt a nagymamával.

Egy tévéműsorban figyeltek fel Rácz Károlyra, aki örökbe szeretett volna fogadni gyermeket. Rácz Károly ennek érdekében a fővárosi gyermekvédelmi szakszolgálatnál, illetve a gyámhivatalnál is tett lépéseket.

A nagymama 2001. augusztus végén felhívta Rácz Károlyt, majd ezután nem sokkal a nagymama és V. György találkozott Rácz Károllyal és örökbefogadás céljából felajánlották a szeptemberre várt gyermeket. Egy következő találkozón a nagymama az élettársak egyetértésével előadta, hogy a gyermek örökbefogadásáért cserébe ötmillió forintos javadalmazásra gondoltak.

Rácz Károly gondolkodási időt kért, majd több fórumon is szóvá tette a történteket. Szeptemberben egy ügyvédi irodában találkozott Rácz Károly a vádlottakkal, ahol szintén szóba került az örökbefogadás, és ekkor már kisebb összeget kértek a vádlottak. A nagymama ugyanakkor beszélt arról is, hogy egy másik fiatal pár nagyobb összeget ígért a születendő gyermekért. Erről a megbeszélésről rejtett kamerás felvétel készült.

Szeptember 28-án megszületett Danika. A gyermeket október 8-án adták ki a kórházból, a kapuban az édesanyától Rácz Károly vette át a csecsemőt és azóta is neveli. V. Éva rákérdezett ugyan a Danikáért járó összegre Rácz Károlynál, választ azonban nem kapott. Október 10-én V. Éva a hatóságok előtt is hozzájárult ahhoz, hogy Rácz Károly örökbe fogadja Danikát.

A vádirat nem szól arról, hogy történt-e tényleges pénzmozgás Danika örökbe fogadása kapcsán Rácz Károly és a vádlottak között. A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán megerősítették, hogy a vádiratot benyújtotta a főügyészség. Az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki az ügyben.