Natália
1 °C
7 °C

Emberkereskedelemmel vádolják Danika rokonait

2003.09.17. 13:17
Emberkereskedelem minősített esetével vádolják a Rácz Károly, művésznevén Terry Black által örökbefogadott Danika vér szerinti szüleit és nagymamáját. Az ügyészség szerint ugyanis a vádlottak pénzt kértek az örökbeadásért.
A vád az elkövető nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem, melyért a három társtettes akár nyolc éves szabadságvesztéssel is sújtható.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint fiatalkorú V. György és V. Éva 1998 óta kisebb megszakításokkal élettársi kapcsolatban éltek, 1999-ben gyermekük született és 2001 őszére várták második gyermeküket. A pár közös háztartásban élt a nagymamával.

Egy tévéműsorban figyeltek fel Rácz Károlyra, aki örökbe szeretett volna fogadni gyermeket. Rácz Károly ennek érdekében a fővárosi gyermekvédelmi szakszolgálatnál, illetve a gyámhivatalnál is tett lépéseket.

A nagymama 2001. augusztus végén felhívta Rácz Károlyt, majd ezután nem sokkal a nagymama és V. György találkozott Rácz Károllyal és örökbefogadás céljából felajánlották a szeptemberre várt gyermeket. Egy következő találkozón a nagymama az élettársak egyetértésével előadta, hogy a gyermek örökbefogadásáért cserébe ötmillió forintos javadalmazásra gondoltak.

Rácz Károly gondolkodási időt kért, majd több fórumon is szóvá tette a történteket. Szeptemberben egy ügyvédi irodában találkozott Rácz Károly a vádlottakkal, ahol szintén szóba került az örökbefogadás, és ekkor már kisebb összeget kértek a vádlottak. A nagymama ugyanakkor beszélt arról is, hogy egy másik fiatal pár nagyobb összeget ígért a születendő gyermekért. Erről a megbeszélésről rejtett kamerás felvétel készült.

Szeptember 28-án megszületett Danika. A gyermeket október 8-án adták ki a kórházból, a kapuban az édesanyától Rácz Károly vette át a csecsemőt és azóta is neveli. V. Éva rákérdezett ugyan a Danikáért járó összegre Rácz Károlynál, választ azonban nem kapott. Október 10-én V. Éva a hatóságok előtt is hozzájárult ahhoz, hogy Rácz Károly örökbe fogadja Danikát.

A vádirat nem szól arról, hogy történt-e tényleges pénzmozgás Danika örökbe fogadása kapcsán Rácz Károly és a vádlottak között. A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán megerősítették, hogy a vádiratot benyújtotta a főügyészség. Az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?