Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szabadlábon a Pyro-Technic vezetői

2004.08.09. 16:19
A bíróság hétfőn szabadlábra helyezte annak a cégnek az őrizetben lévő négy vezetőjét, aminek raktárában három halálos áldozattal járó robbanás történt csütörtökön. A rendőrség korábban robbanóanyaggal való visszaélés alapos gyanújával vette őrizetbe a cég vezetőit, de a nyomozás adataitól függően felmerülhet a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vagy a közveszélyokozás bűncselekménye is.
Szabadlábra helyezték a Pyro-Technic Kft. négy vezetőjét a Budakörnyéki Bíróság hétfői döntése értelmében. A bíróság azért helyezte szabadlábra a gyanúsítottakat, mert nem látta bizonyítottnak, hogy szándékos bűncselekményt követtek volna el Törökbálinton - mondta Szekér Gyula ügyvéd az Indexnek.

A robbanóanyaggal visszaélés bűntette csak szándékosan követhető el - közölte Szelényiné Roszik Erzsébet, a Pest Megyei Bíróság elnöke az MTI-vel. A feketelőpor nem minősül sem robbantószernek, sem robbanóanyagnak. Az ügyészi indítvány viszont kizárólag robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntette miatt indítványozta mind a négy gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. Az elsőfokú bírósági vélemény az volt, hogy az alapos gyanú nem áll meg, ezért rendelték el az érintettek szabadlábra helyezését.

A pirotechnikai cég törökbálinti raktárában múlt csütörtökön bekövetkezett robbanásnak három halálos áldozata és tíz sérültje volt, a detonáció hozzávetőleg egy kilométeres körzetében házak, gépjárművek sérültek meg. Az anyagi kár az előzetes becslések szerint elérheti a négyszázmillió forintot.

A Pest Megyei főügyészség fellebbezett a döntés ellen, így tíz napon belül másodfokon is tárgyalják az előzetes letartóztatásra tett rendőrségi javaslatot. A Pyro-Technic Kft. vezetői egyébként a cég saját hallottjainak tekintik az elhunytakat, temetésükről is gondoskodnak, és együttműködnek a rendőrséggel - mondta az Indexnek az ügyvéd.

A rendőrség robbanóanyaggal való visszaélés alapos gyanújával vette őrizetbe még pénteken a cég műszaki igazgatóját és üzemeltetési vezetőjét, hétvégén pedig az ügyvezető igazgatóját és gazdasági igazgatóját, előzetes letartóztatásba helyezésükre a rendőrség előterjesztést tett. A rendőrség álláspontja szerint a gyanúsításban szereplő cselekmény jelentős tárgyi súlya, a három ember halála, illetve az anyagi kár indokolná az előzetes letartóztatást, de a bíróság hétfő délután hozott döntése lehetőséget ad a cég vezetőinek, hogy szabadlábon védekezhessenek.

Változhat a gyanúsítás

A Btk. szerint
A büntető törvénykönyv szerint robbanóanyaggal visszaélés bűncselekményét az követi el, aki ilyen anyagot engedély nélkül készít, megszerez, tart vagy a tartásukra nem jogosult személynek átad. Ez a cselekmény alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kettőnél több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, amennyiben gondatlanul követik el, két évtől nyolc évig, ha a közvetlen veszélyt szándékosan idézik elő, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A közveszélyokozás bűncselekménye, amely a törvény szerint többi között robbanóanyag pusztító hatásának kiváltásával követhető el, több ember halála esetén öt évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Amennyiben a közveszélyokozást gondatlanságból követik el, egy vagy több ember halála esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Jelenleg robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják a Pyro-Technic Kft. négy vezetőjét, de a nyomozás adataitól függően felmerülhet a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vagy a közveszélyokozás bűncselekménye is. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a törökbálinti raktárban illegálisan tárolt több mázsa feketelőpor okozta a hatalmas robbanássorozatot, amelyben több tonna pirotechnikai anyag is megsemmisült.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a törökbálinti robbanással összefüggésben gyanúsítottként hallgatták meg az egyik közeli lakóépület két tulajdonosát, ugyanis a házban illegálisan tárolt robbantószerekre, lőfegyverekre bukkantak. Miután az egyik gyanúsítottat más ügyben korábban már jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és ellene körözést adtak ki, még a hétvégén beszállították egy büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy megkezdje büntetésének letöltését. A lakóház másik tulajdonosa jelenleg szabadlábon védekezhet.

Perelni fognak

Törökbálint másnap
Fotó: Nagy Attila
Százötvenmillió forintos kár keletkezett a törökbálinti lakóingatlanokban a múlt heti robbanás és tűz nyomán a biztosító szakembereinek előzetes adatai szerint, közölte a Pest megyei nagyközség polgármestere hétfőn az MTI-vel. Az önkormányzat a szociális keret terhére gyorssegélyt ad azoknak az embereknek, akik ezt megrongált házuk helyreállítására, a betört ablaküvegek pótlására kérik, mondta Turai István. Hétfőn a helyszínre kitelepített ügyfélszolgálat veszi fel az igényléseket; délelőtt tíz kérelem érkezett. A múlt csütörtöki robbanás következtében negyven ingatlant ért kár, hat víkendház porig égett. Mivel az érintett területen főleg üdülőházak állnak, a megrongált ingatlanok lakóit nem kellett az önkormányzatnak elhelyeznie, ezt mindenki saját maga megoldotta: általában van megfelelő otthonuk, ahová most visszaköltözhettek.

Turai István Törökbálint polgármestere az MTI-nek arról számolt be, hogy az önkormányzat eddig kétmillió forintot költött a károk enyhítésére, ezt az összeget a szociális keretből különítették el. A Pest Megyei Önkormányzat is segíteni kíván a törökbálinti robbanás nyomán kárt szenvedett családokon, ezért most megvizsgálja milyen forrásokat tud erre a célra átcsoportosítani - közölte a megyei közgyűlés elnöke, aki egyben a megyei védelmi bizottság parancsnoka hétfőn a helyszíni bejárás során az MTI-vel. Szabó Imre elmondta: a közgyűlés frakcióvezetőivel konzultál a segítségnyújtáshoz elkülöníthető összegről, ennek megállapítására azonban szükség van a törökbálinti önkormányzat pontos kárbecslésére.

A károsultakkal közösen az önkormányzat úgynevezett perközösséget alkotva kíván fellépni a Pyro-Technic Kft.-vel szemben, ezen kívül az önkormányzat külön is pert indít a kft. ellen károkozás vádjával, közölte Turai István.

Visszavonják a Pyro-technic engedélyét

A hasonló káresemények megelőzése érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének intézkedésével egyidőben utasította igazgatásrendészeti szolgálatát, hogy soron kívül ellenőrizze a polgári célú pirotechnikai anyagok gyártására és tárolására jogosult szervezeteket - áll az ORFK közleményében.

A pirotechnikai tevékenységek engedélyező szerve az Országos Rendőr-főkapitányság, az ellenőrzést a igazgatásrendészeti szolgálat a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokkal, az illetékes bányakapitányságokkal és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnoksággal lehetőség szerint közösen hajtja végre. A rendőrségen a Pyro-Technik Kft. gyártási, forgalmazási és tárolási engedélyének, valamint további két pirotechnikai cég tárolási engedélyének visszavonása folyamatban van, tekintettel a tevékenység fizikai feltételeinek megsemmisülésére.

A biztosítóknál eddig 40 milliós kárt jelentettek
Hétfő délutánig kevesebb, mint 40 millió forint összegű kárt regisztráltak a biztosítók a törökbálinti robbanás során megsérült házak, illetve gépkocsik kárfelmérése során - mondták el a biztosítótársaságok képviselői az MTI-nek. Az Allianz Hungária Biztosítóhoz közel egy tucatnyi kárbejelentés érkezett, 8 millió forint összegben, a várható teljes kárösszeg 10 millió forintra becsülhető - mondta Herbert Tímea, az Allianz Hungária Biztosító pr-vezetője. Az Aegon Magyarország 10 lakásbiztosítási kárra 15 millió, a Mechanikai Művek telepén működő kilenc, általa biztosított vállalkozás káraira 10 millió forint körüli összeget fizet, illetve fizetett ki - tájékoztatott Vereczkei András, az Aegon Magyarország szolgáltatási igazgatója. A Generali-Providencia hétfőig mindössze egy kárbejelentésre fizetett ki minimális, nyílászáró-cserére, tetőjavításra szóló összeget.