Gerzson
-3 °C
3 °C

Letartóztatják a petárdaraktár vezetőit

2004.08.08. 17:41
A Pyro-Technic két vezetője mellett a gyártelep ügyvezető igazgatójának letartóztatását is kezdeményezi a rendőrség hétfőn. A rendőrség nem talált robbanószerkezetet a tragédia helyszínén, viszont a Pyro-technicnek nem volt engedélye több mázsa feketelőpor tárolására, és a feltételezések szerint ez az anyag okozhatta a robbanást. A rendőrség szerint nem merült fel a szándékosság. Emellett egy környékbeli családi házban is illegálisan tároltak robbanószert, ami szintén berobbant. A tűzoltók befejezték az oltást. A három áldozat a raktár dolgozója volt.
A rendőrség a törökbálinti, három halálos áldozatot követelő robbanás ügyében a Pyro-Technic Kft. két vezetőjének előzetes letartóztatását kezdeményezi hétfőn - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője sajtótájékoztatóján.

A vasárnap újból kihallgatott ügyvezető mellett egy újabb őrizetbe vett személy, a kft. peremartoni gyártelepe ügyvezető igazgatójának előzetes letartóztatását is indítványozzák robbanóanyaggal való visszaélés, foglalkoztatás körében veszélyeztetés és közveszély okozás bűntettének gyanúja miatt - mondta Ignácz István dandártábornok.

Törökbálint másnap
Fotó: Nagy Attila
A törökbálinti petárdaraktár csütörtöki felrobbanásával kapcsolatban jelenleg három ember van őrizetben: a Pyro-Technic műszaki igazgatója, az üzemvezetője, valamint egy személy, aki házában engedély nélkül tárolt ipari robbanóanyagokat, lőszereket, taposóakna gyutacsokat. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki szombatra virradó éjjel a Pyro-Technic ügyvezető igazgatóját is, robbanóanyaggal való visszaélés alapos gyanújával, őt azonban akkor nem vették őrizetbe, mondta el Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány. Szándékosságra utaló adatot nem talált a robbanással kapcsolatban a rendőrség.

Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken levélben fejezte ki részvétét a törökbálinti robbanásban elhunytak családjának; a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy személyesen kíséri figyelemmel a nyomozást a robbanás ügyében, amely vélhetően emberi felelőtlenségből következett be, közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A rendőrség pénteken délután cáfolta azt az MTI-információt, hogy robbanószerkezetet találtak a csütörtök délutáni törökbálinti robbanás helyszínén. A rendőrök viszont bejelentették, hogy őrizetbe vették a Pyro-technic Kft. két vezetőjét, mert a gyanú szerint engedély nélkül tároltak a raktárban több mázsa feketelőport. Emellett őrizetbe vettek két környékbelit is, akik illegálisan tartottak fegyvert törökbálinti házukban.Bővebben a vizsgálat legfrissebb fejleményeiről>>>>.

A tűzoltók pénteken este fejezték be a munkát a törökbálinti robbanás helyszínén, a területet a rendőrségnek adták át, közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. "A robbanás helyszínéről levonultunk, a tűzoltóság már nincs kint, átadtuk a rendőrségnek a területet" - mondta a szóvivő. Ugyanakkor mint mondta, a robbanás körülményeinek vizsgálatában a tűzoltóság szakemberei továbbra is részt vesznek. Elmondta, a robbanás környezetében minden parázslást eloltottak.

Péntek délben a rendőrség közlése szerint megtalálták a csütörtöki törökbálinti tragédia harmadik áldozatának maradványait: többméteres körzetben szétszórt csontokat. A robbanásnak tehát három halálos áldozata és tíz könnyebb sérültje van. Péntek estére azonosították az áldozatokat, mindhárman a Pyro-technic Kft. munkatársai voltak.

A detonáció körülbelül harmincöt házban okozott különböző mértékű - a komoly szerkezeti kártól az üvegtörésig terjedő - károkat. Három ház porig égett. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az előzetes felmérések alapján több száz millió forintos kár keletkezett a telephelyen, a környező épületekben és autókban.

Elviekben megfelelt

A robbanás csütörtökön, délután öt körül következett be a Mechanikai Művek egykori gyártelepén, több tíz tonnányi tűzijáték-rakéta és petárda robbant fel. A detonáció erejére jellemző, hogy a légvonalban tíz kilométerre fekvő gazdagréti lakótelepen is észlelték, a repeszek és petárdák öt-hat kilométeres körzetben szóródtak szét.
Bővebben>>>

Nincs pénz a kártalanításra

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az alpolgármester tájékoztatása szerint a károk enyhítésére a megyei vis maior keretet nem használhatják fel, augusztus vége lévén a település büdzséje is kimerülőben van, így kamatmentes kölcsönt sem tudnak biztosítani a károsultaknak. A városvezetőknek "egyelőre nincs ötletük" a kártalanításra, pillanatnyilag a telephely bérlőjét, a Pyro-technic Kft.-t próbálják meggyőzni arról, hogy évi egymillió forintos vagyonbiztosítása terhére kártalanítsa a környék lakóit.

Az Indexnek nyilatkozó biztosítási szakértő szerint egyértelmű, hogy a petárdaraktár, vagyis a veszélyes üzem üzembentartója a felelős a környékbeli autókban és házakban bekövetkezett károkért. Ezenfelül kártérítést követelhetnek a cégtől a balesetben elhunytak hozzátartozói is.
Bővebben>>>

"Jajaj, gyere, segíts!"

Az egyik károsult édesapja tudósítónknak elmondta, hogy fia házába egy tűzijáték-rakéta csapódott be a cserepeken keresztül, és a ház második szintje porig égett, alsó szintek az oltás közben váltak használhatatlanná.

A környéken "gyászos a hangulat, a helyiek nem akarják elhinni a történteket" - jelentette az Index tudósítója. "Hallottam, hogy a munkások bent a cégnél valamit elszúrnak. 'Jajaj, gyere, segíts', kiabálta az egyikük, utána robbant" - mesélte a katasztrófa egyik szemtanúja. A robbanás pillanatában közvetlenül a gyártelep melletti telken tartózkodó férfi társa meg is sérült a robbanásban, lábából a kórházban távolították el a repeszt.

Tüzes labdák hullottak

"Olyan volt este, mint az Armageddon. Tüzes labdák potyogtak" - nyilatkozta az Indexnek egy környéken lakó szemtanú. Egy másik család leéget házánál várta a kárfelmérőket. Az állandó lakhelyként szolgáló faház teljesen megsemmisült, a család két autójával együtt. A fiatal pár mégis szerencsés, a robbanás idején éppen szüleiknél voltak, hogy elhozzák három és fél éves ikerfiaikat. Az önkormányzat - szorult helyzete ellenére - negyvenezer forint gyorssegélyt utalt ki az otthon nélkül maradt, átmenetileg a rokonoknál meghúzódó családnak.

Fotó: Roy Orbison
Fotó: Roy Orbison

A felrobbant raktárrészt bérlő Pirotechnika Kft. ügyvezető igazgatója korábban a Magyar Rádiónak nyilatkozva tagadta, hogy engedély nélkül tároltak volna veszélyes anyagokat a telepen. "Minden megfelelő engedélyünk megvolt" - nyilatkozta Lengyel Gábor. Ezt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság előzetes vizsgálati jelentése is megerősítette.

Kartondobozban tárolták

Lengyel elmondása szerint a tíz tonnánál is több robbanóanyagot megerősített kartondobozokban, nagyrészt raklapon tárolták. A raktárt tíz éve használják, a korábbi időszakban "semmilyen balesetük" nem volt. A telepen azonban korábban már volt hasonló tűzeset. 2003. december 22-én a a PIRO-KER Kft. által bérelt 5-ször 10 méteres raktárépületrész égett.