Rafael
19 °C
33 °C

Felborult egy veszélyes anyagot szállító pótkocsi

2003.12.09. 12:34
Mintegy öt tonna nátrium-hidroxidot szállított az a pótkocsi, amely kedden dél körül borult fel a Ferencvárosban. A balesetben nem sérült meg senki, a kiömlött vegyszer miatt sem forgott emberélet veszélyben.
Tekintse meg képeinket!
A baleset kedden délelőtt, a IX. kerületi Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződésénél történt, a Lurdy-ház közelében. Az Index helyszínen tartózkodó munkatársának érdeklődésére a teherautó sofőrje elmondta, hogy a Mester utcáról kanyarodott a körútra, amikor a manőver közben eddig ismeretlen okból leszakadt a pótkocsi és oldalára borult. A körülbelül öt tonnányi, zsákos kiszerelésű nátrium-hidroxidból álló rakomány ledőlt a platóról, s a zsákok közül körülbelül nyolc-tíz zsák meg is sérült. A nagy mennyiségű vegyszer úticélja a debreceni Biogál gyógyszergyár lett volna. Mivel az utánfutó vontató része tönkrement a balesetben, a rakományt egy másik teherautóra kell átrakodni.

Át kellett rakodni

A kereszteződést a rendőrség a helyszínelés befejeztéig lezárta, a tűzoltóság és a polgári védelem egységei pedig légzőkészülékben, túlnyomásos védőruhában kezdték meg a műszaki mentést. A felborult pótkocsiról lepakolták a 25 kilós zsákokat, majd daruval felállították az utánfutót. A kereszteződésben a forgalom kettő órakor már helyreállt, kivéve a körút szélső sávjának egyik elzárt részét, ahol a vegyszer átrakodása történt.

Veszélyes anyag

Az erősen maró hatású nátriumhidroxid veszélyes anyag, vízzel könnyen elegyedik, bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okoz, ezért gőzeinek belélegzése is veszélyes - mondta el a polgári védelem illetékese az Index kérdésére. A szakember hozzátette, a száraz időjárásnak köszönhetően különösebb vészhelyzet nem állt fenn a baleset következtében. A szabadba került nátriumhidroxidot homokkal, száraz földdel, vagy más nem éghető anyaggal letakarva lehet semlegesíteni.

Veszélyes anyagok az utakon
A Magyar Távirati Iroda válogatása az elmúlt tíz év hasonló eseteiből:

1993. október 1. - Vas megyében, Körmend közelében a 86-os úton egy személyautó frontálisan ütközött egy gázolajat szállító Mercedes tartálykocsival. A négy osztrák állampolgár halálát okozó baleset során mindkét gépjármű kigyulladt, s kiömlött az útra mintegy kétezer liter gázolaj.
1993. november 30.- Debrecen közelében, a 4-es számú főúton lesodródott az útról egy benzinszállító tartályautó. 12 ezer liter benzin kiömlött, és tüzet fogott.
1995. szeptember 4. - Tízezer liter gázolaj ömlött ki a szántóföldre egy balesetet szenvedett tartálykocsiból a Baranya megyei Harkány határában. A gázolaj több mint száz négyzetméternyi területet szennyezett el.
1996. február 16. - Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Törökszentmiklós közelében a tiszapüspöki elágazásnál egy takarmányszállító járműszerelvény összeütközött a szembe jövő tartálykocsival, amelyből mintegy harmincezer liter pakura folyt ki a szabadba.
1996. november 7. - A főváros IX. kerületében, a Határ út és az Üllői út kereszteződésében egy tehergépkocsiról lezuhant sósavas tartály tartalma kiömlött az úttestre.
1999. november 26. - Győr közelében, Kismegyer vasúti átjárónál tartálykocsival ütközött a személyvonat. A mozdony felszakította a szállítójármű egyik rekeszét, amelyből kiömlött a gázolaj.
1999. december 22. - Felborult egy veszélyes anyagokat szállító teherautó a főváros III. kerületében, a Vörösvári út és a Bécsi út kereszteződésében. A teherautó platójáról leesett és kilyukadt egy 200 literes, ún. krotonolajat tartalmazó hordó.
2000. június 19. - Toulol, az iparban használatos rendkívül erős oldószer került a szabadba egy felborult olasz tartálykocsiból a Vas megyei Jánosházánál, a 8-as és 84-es főút kereszteződésében.
2002. január 29. - Komárom-Esztergom megyében, Ács közelében, az M1-es autópálya 90-es kilométerszelvényénél tűz- és robbanásveszélyes etilént szállító kamion borult fel. A veszélyes anyagot egy másik kamionba fejtették át.
2002. április 15. - Felborult egy hidrogénpalackokat szállító kamion Fejér megyében, a 7-es főút kápolnásnyéki kereszteződésénél. A környéket egy kilométeres körzetben lezárták, mert ki kellett engedni a 400 hidrogénpalack tartalmát.
2003. december 4. - Árokba borult egy veszélyes anyagot szállító szlovák kamion az 55-ös főúton, Szeged és Mórahalom között. A teherautón szállított 22 ezer kilogramm veszélyes bárium-szulfátot tartalmazó zsákok nem sérültek meg, azokat egy másik kamionra rakták át.