Kornélia
-1 °C
15 °C

Halálra ítélték a hamisított fehérjepor gyártóját

2009.01.22. 09:29
Halálra ítélték csütörtökön Kínában a melaminnal szennyezett adalékot gyártó férfit, illetve egy másikat, aki az adalékkal hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek.

A Sicsiacsuangi (Shijiazhuang) bíróság indoklása szerint a gyártót, Csang Jü-csünt (Zhang Yujun) a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra.

Csang hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására.

Keng Csin-ping (Geng Jinping) szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított "fehérjeport" eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Csang Jan-csang (Zhang Yanzhang), aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

A melaminbotrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetője és további 17 elkövető ellen december végén indult büntetőperben helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött meg az ítélethirdetés.

A kínai bírósági gyakorlat szerint hamisított, vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni. Az ázsiai ország tejiparának egészét megrázó bűnügy rendkívüli súlya miatt a per többi vádlottja is súlyosabb ítéletre számíthat.