Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tél tábornok támadásba lendült

2003.10.24. 11:07
A Kékestetőt 15 centiméter hó fedi, a Mátrában csak hólánccal lehet közlekedni. Vas megyében fákat döntött ki a vihar, sőt a hirtelen lezúduló hó fennakadásokat okozott az áramellátásban is. A váltók befagyása miatt pedig egy ideig késtek a vonatok.
Tizenöt centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn pénteken reggelre, az előző este megkezdődött havazás eredményeként - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője az MTI-t.

Hólánccal a Mátrában

A korán jött októberi hó gyakorlatilag egész Északkelet-Magyarországot befedte. A mínusz 5 fokos hidegben, pénteken délelőtt folytatódott a havazás a Mátrában és a Bükkben, változásra csak délután lehet számítani, amikor várhatóan felszakadozik a felhőzet.

A Mátra útjai pénteken korán reggel csak hólánccal voltak járhatóak, mivel a hegyi utakat mintegy 5 centiméteres friss hó borította. A Heves Megyei Közútkezelő Kht. Éppen ezért pénteken reggel hat munkagéppel megkezdte a Mátra és a Nyugat-Bükk útjainak síkosságmentesítését.

Herendovics István, a közútkezelő társaság ügyeletese az MTI kérdésére elmondta, hogy a hószolgálat hivatalosan ugyan csak november 15-én kezdi meg a működését, ennek ellenére felkészültek a síkosságmentesítés elvégzésére.

Áramkimaradások Vas megyében

Havazott az ország nyugati részén is, Vas megye északi részét például péntek reggelre tizenkét centiméter vastagságú hó takarta.

Az útnak induló autósoknak téli útviszonyokra kell számítaniuk. Több alsórendű úton fák dőltek az útra. Őrimagyarósd és Olmód közelében a fakidőlések miatt két út jelenleg járhatatlan - mondta Unger Ferenc, a Vas Megyei Közútkezelő Kht. útügyeletese péntek reggel az MTI-nek.

Hozzátette: a közútkezelő társaság 12 géppel dolgozik Vas megye útjain. Jelenleg a főutakat sózzák, takarítják, az alsóbb rendű utakra számításaik szerint a délután folyamán jutnak el.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén elmondták: a megyében 60 helyen dolgoznak a kidőlt fák és letört faágak eltakarításán. Körmend és Kőszeg közelében, valamint az Őrségben okoznak fennakadásokat a közlekedésben fakidőlések.

A katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta azt is: pénteken reggel Sárvár és Rábapaty között egy személygépkocsi és egy autóbusz ütközött össze, vélhetően a rossz útviszonyok miatt. A személygépkocsi utasai közül hárman sérültek meg, az autóbuszon mindenki sértetlen maradt.

Az éjszaka folyamán Vas megyében gondok voltak az áramellátással is. Szombathely és Kőszeg környékén, valamint az Őrségben jelenleg is hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások vannak. Az ÉDÁSZ hibaelhárítási ügyeletének munkatársát az MTI tudósítójának nem sikerült elérnie, egy géphang annyit közölt: az áramszolgáltató munkatársai hibaelhárításon dolgoznak.

Szánkóznak Bánkúton

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a síkvidéki területeken átlagosan 5 centiméter, a Bükkben és a Zemplénben 13-15 centiméter hó esett péntek reggelre. Az utak többsége járható, egyes térségekben hóátfúvások lassítják a forgalmat.

A megyei közútkezelő igazgatóság ügyeletének vezetője, Balabás Tihamér azt közölte az MTI-vel, hogy l7 kombinált szórós géppel és hóekés járművekkel tisztítják folyamatosan az útvonalakat. A hegyi utak havasak, ezeken is folyamatosan ekéznek, hogy a hosszú hétvégére, a kirándulóhelyekre is fel tudjanak jutni az autósok. Kisebb hóátfúvások keletkeztek a Vilmány és Fony közötti, valamint a Tállyát elkerülő, továbbá a Megyaszó-Legyesbénye közötti utakon, ezek akadálymentesítése megkezdődött. <>A Bükkben, de Miskolc belvárosában is nedves hó esett, ami rárakódott a leveleiket még tartó fákra. A nagy súly miatt igen sok helyütt meghajlottak, illetve kidőltek a fák.

A bánkúti síparadicsomban 15 centiméter, Bükkszentkereszten, Szentléleken, Hollóstetőn már több mint 10 centiméter a hó vastagsága. A Bánkút Síklub ügyeletese azt közölte az MTI-vel, hogy sokan szánkóznak a pályákon, a tapadós nedves hó ugyanis még nem teszi lehetővé a sízést. Az másik két helyszínen szintén megjelentek a szánkózók és a kirándulók.

Késnek a vonatok

Kisebb fennakadásokat okozott a korán jött havazás hazánk vasúti közlekedésben - tudta meg a HavariaPress. Péntekre virradóra több helyen a vasúti pályatestek melletti ágakra ráfagyott csapadék okozott elektromos zárlatot a felsővezeték-rendszerben, máshol a váltóberendezésekre fagyott rá a hó. Húsz-harminc perces késések fordultak elő Sopron és Győr térségében, tizenöt-húsz perces fennakadások voltak a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Nagykanizsa és a Bakony vasútvonalain. A Budapest-Cegléd vonalon hatvan-hetven perces késések is előfordultak a reggeli órákban, napközben pedig húsz-harminc perces késések voltak, de délutánra a MÁV tájékoztatása szerint helyreállt a vasúti közlekedés, és a késések mértéke néhány percnyire csökkent.

Az ország autóútjain nem észleltek nagyobb fennakadást a hó miatt. Budapest magasabb területein kisebb beavatkozásokra volt szükség, de jelentős fennakadásokra itt sem kell számítani. Az útellenőrök állandóan járják az utakat, és szükség esetén megteszik a szükséges intézkedéseket.

Szegedi Péter, az FKF Rt. szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 13 ellenőrző járművet indított pénteken a fővárosi útviszonyok felmérésére.

"Miután a talaj még nem hűlt át, a fővárosban rögtön elkezdett olvadni a hó, így egyelőre nincs szükség az utak síkosság-mentesítésre" - tette hozzá Szegedi Péter. A szóvivő tájékoztatása szerint a téli munkarend november 15-étől március 15-éig tart, de az ellenőrzés folyamatos, és ha indokolt, azonnal megkezdik a fő- és tömegközeledési utak, hidak, felüljárók szórását.

A meteorológiai előrejelzés szerint nem annyira Budapesten, mint inkább az északi országrészben várható további havazás.

Hárman kihültek Bács-Kiskunban

A havazással péntekre virradóra beköszöntött télies időjárás három ember halálát okozta a Duna-Tisza-közén - tájékoztatta az MTI-t Rákosi Mihály alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egy 39 éves férfi holttestét Szalkszentmárton főutcáján találták meg. Kunpeszér határában az út mentén egy 56 éves férfit, Érsekcsanádon pedig egy út menti árokban egy 62 éves férfit találtak holtan. A szóvivő tájékoztatása szerint a bűncselekmény mindhárom esetben kizárható, a halál oka az elsődleges orvosi vizsgálatok szerint kihűlés volt.