Valér
4 °C
8 °C

Európába megérkezett a tél

2001.11.24. 17:51
Szombaton több európai országban okozott káoszt a hirtelen leesett hó és a szokatlanul hideg időjárás. Moszkvában az egészségügyi hatóságok jelentése szerint szombatra virradó éjjel hatan haltak meg a kihűlés következtében. Lengyelország déli részében a komoly havazás több tucat településen okozott áramkimaradást. A svájci hágókat átmenetileg lezárták az autók előtt. Németországban pénteken uralkodtak kaotikus állapotok a síkossá vált utakon.
Az orosz fővárosban ezen az őszön a szokatlanul korán érkezett hidegben már 41 ember fagyott meg. A szombat reggeli újabb 6 halálos áldozaton kívül 47 embert vittek a kórházakba. A hatóságok adatai szerint csaknem minden áldozat ittas volt.

A svájci Gotthard alagút autószállító vasúti terminálján szombat reggel hatalmas volt a torlódás. Mivel 30 centiméteres friss hó hullott, a hágókat lezárták. A közúti alagút szintén zárva van a hetekkel ezelőtt 11 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség miatt.

A San-Bernardino alagút időjárás miatt indokolt átmeneti lezárása a teherforgalom elől, és a Gotthard hágók lezárása péntek estétől kezdve 5 órás várakozásra késztette a Göschenen és Airolo autószállító vasúti terminálokat igénybe vevő autósokat.

Németországban az útkezelőségek jelentése szerint szombatra virradó éjjel már csak néhány időjárásra visszavezethető baleset történt. A leesett hó néhány tartományban a hegyvidékekre csábította a téli sportok kedvelőit.

Pénteken a hirtelen változó időjárás miatt bekövetkezett balesetek Bajorországban és Hessen tartományban legalább öt ember halálát okozták.